Angajatorii ar putea primi cate un salariu minim brut pe tara pentru fiecare prim loc de munca acordat tinerilor
Senatul a adoptat marti o propunere legislativa prin care angajatorii ar putea primi de la bugetul de stat o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pentru fiecare tanar fara experienta pe care il angajeaza pe o perioada nedeterminata.
Actul normativ urmareste "facilitarea accesului la primul loc de munca al tinerilor fara experienta profesionala, in scopul reducerii ratei somajului in randul acestei categorii, stimularea cererii de forta de munca in vederea angajarii tinerilor, asigurarea tranzitiei rapide de la scoala la piata muncii si combaterea efectelor sociale ale inactivitatii tinerilor".
Potrivit propunerii legislative, "angajatorii care incadreaza in munca, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, tineri cu varsta cuprinsa intre 16-35 de ani ,primesc lunar, pentru fiecare persoana incadrata pe primul loc de munca, o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata".
De asemenea, acesti angajatori sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni.
Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale tinerilor angajati cel putin 36 de luni de la data incheierii lor, in caz contrar, fiind somati sa restituie integral sumele incasate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca.
Sumele necesare vor fi asigurate de la bugetul asigurarilor pentru somaj, prin subventionare de la bugetul de stat, precum si din fonduri europene.
Propunerea va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.