Angajati in propriile sere. Sute de localnici din Alba, trecuti de prima tinerete, au reusit sa puna pe picioare afaceri de succes VIDEO
Oricat de grea ar fi situatia economica, sunt destui oameni care nu se multumesc sa intinda mana si sa primeasca bani de la stat. Un exemplu de curaj primim dintr-o localitate din judetul Alba, unde sute de localnici trecuti de prima tinerete au reusit sa puna pe picioare afaceri de succes, dupa ce au fost dati afara de la fabrica. Oamenii si-au ridicat in curti solarii, iar acum culeg roadele: salata, spanac si ridichi, adica marfa scumpa in luna ianuarie.
Doamna Virica este o luptatoare: dupa ce a fost data afara de la fabrica de mobila din Tiur, impreuna cu sotul ei, s-a apucat de afaceri. Cei doi au pariat, pe agricultura. "Am ramas fara un loc de munca trebuia sa castigam un ban si am facut solariile", spune Virica Boitor.
Solariile sunt chiar in curte, asa ca investitia a fost de 10.000 de lei in instalatia pentru irigat si folii. Dupa doi ani a aparut si profitul, care poate ajunge si la 2.500 de lei lunar, chiar daca afara ninge.
"Iarna, daca afara sunt temperaturi cu minus in solar, ajung si de 14-15 grade si reusim sa punem spanac, ridichi, salata", marturiseste si Ioan Boitor.
Cateva case mai incolo se afla gospodaria domnului Nicolae. Somer si el la 50 de ani, cand nu-l mai angajeaza nimeni, s-a apucat sa cultive ceapa si spanac. Afacerea ii va permite nevestei, care a plecat la munca in Italia, sa se intoarca in tara. "A trebuit sa fac ceva sa fac rost de bani, asa ca m-am apucat de agricultura", explica Nicolae Hanes.
Si pe doamna Anca am intalnit-o tot printre straturi. Are cinci solarii, care ii asigura acum un trai onorabil. "Aici am pus salata, aici spanac, le ducem la piata sa le vindem sunt ca niste trufandale", spune incantata Anca Benchea.
Sunt doar cativa dintre localnicii din Tiur, care au decis sa nu se lase doborati de situatie.
''Peste 80% din populatie se ocupa acum cu legumicultura si toti au solarii, reusesc sa iasa pe piata primii cu spanac, ceapa'' , declara Raluca Damian, consiler la primaria din Blaj.
Toata marfa este ecologica si e greu de crezut ca va ingheta pe tarabe.