Chinezii au gasit solutia miraculoasa pentru piata imobiliara. Cum va salva Anul Dragonului afacerile cu apartamente
Odata cu apropierea Anului Nou chinezesc, in cursul acestei luni, zeci de mii de cupluri se pregatesc sa se casatoreasca, convinse fiind ca un mariaj in Anul Dragonului nu poate fi decat un semn de bun augur. In consecinta, se previzioneaza ca cererea pentru locuinte va creste considerabil pe parcursul acestui an, cee ce este o veste buna pentru agentii imobiliari din China, care au nevoie de tot ajutorul pe care il pot obtine, arata o analiza The Economist.
Dornici sa reduca numarul de locuinte cumparate, guvernul central chinez a luat o serie de masuri cu scopul de a restrictiona achizitia acestora, temperand astfel accesul firmelor imobiliare la imprumuturile bancare.
Aceste masuri au avut un impact puternic asupra pietei imobiliarelor, preturile incepand sa scada inca de la inceputul anului 2010.
O analiza a celui mai mare site de imobiliare din China, Holdings Soufun, sugereaza ca preturile au scazut in decembrie 2011 in 60 din 100 de orase monitorizate. Preturile terenurilor sunt, de asemenea, in scadere, ajungand la o treime din valoarea lor de varf din anul 2010 .
Domeniul de aplicare a noilor masuri este enorm. Exista peste 30.000 de firme imobiliare in China. Multe dintre acestea sunt firme locale mici care nu pot avea acces la credite, economii de scara sau la diversificare geografica, fiind deci puternic impactate de scaderea preturilor pe piata. Cei care vor pierde cel mai mult insa,vor fi cei care beneficiaza de un puternic efect de levier.
In contrast cu o crestere de 47% in 2010, si de 56% anul trecut (inainte de inasprirea masurilor), testele efectuate au aratat o scadere de 30% a vanzarilor incepand cu anul 2011, niveluri care ar putea impinge multe firme catre faliment.
Firmele imobiliare care se concentreaza pe orasele infloritoare de provincie ar putea fi insa mai putin afectate decat cele care vizeaza orasele mari, ca Beijing sau Shanghai. Aceasta deoarece masurile luate de guvernul federal se axeaza mai mult pe marile orase, unde masurile sunt impuse cu mai multa rigoare.
Analistii de la Citibank sustin insa ca Beijing-ul si alte piete mari au fost ferite de recesiunea care a marcat piata imobiliara in 2008, avand capacitatea de a pastra un echilibru natural al preturilor, chiar si in cel mai rau mediu inconjurator. Daca este asa, marile firme, care sunt bine pozitionate in orasele mari, au sanse mai mari de a controla impactul produs de noile masuri. Acest lucru este valabil mai ales in situatia in care oamenii pun un accent tot mai mare pe calitate.
In situatia acestei contractii a pietei imobiliare, cei care vor avea de sufeit cel mai putin vor fi firmele mari si diversificate, care au datorii mici si acces la capitaluri ieftine. Pe aceasta baza, cei mai mari castigatori vor fi firmele de stat sau care au legaturi puternice cu guvernul. Alte firme de o marime medie sau mica nu pot decat sa spere ca acest nou An al Dragonului ii va salva de la un iminent faliment.
Pe acelasi subiect: