Gangsterul ajuns om de afaceri. Povestea mafiotului eliberat din inchisoare, care si-a deschis restaurant cu bani din donatii
Angelo Lutz, un mafiot condamnat si-a construit o afacere cu restaurante in cei cinci ani de cand a iesit din inchisoare. Barbatul spune ca viata sa ar fi fost cu totul alta, daca acum 20 de ani ar fi ales o cariera in domeniul alimentatiei, in loc sa devina agent de pariuri.
“Acelasi efort pe care l-am pus in activitatile ilegale il depun acum intr-o activitate legala si nu imi mai irosesc talentul. Toate resursele mele sunt indreptate catre o afacere legitima. Daca as fi facut asta in urma cu 20 de ani, acum as fi fost milionar”, spune barbatul in varsta de 49 de ani, pentru ABC News.
Lutz si-a deschis recent un restaurant cu 96 de locuri, numit Kitchen Consigliere Cafe, intr-o suburbie din Philadelphia, un pas inainte fata de primul restaurant pe care l-a deschis cand a iesit din inchisoare, si care avea numai 11 mese. Ce este interesant este ca banii pentru Kitchen Consigliere au provenit dintr-un proiect de cofinantare (crowdfunding), in care mai multe persoane au investit diferite sume de bani pentru startul afacerii.
Lutz spune ca ca intotdeauana a fost pasionat de gatit, dar ca aceasta pasiune nu i se trage neaparat din familie.
“Vine natural. Mama mea si cu mine aveam puncte de vedere total diferite in ce priveste arta culinara: ea gatea intr-un fel, eu in altul. Mama mea era “de scoala veche” si facea totul asa cum invatase. Eu ma pot adapta sa gatesc ceea ce doreste clientul”, spune Lutz.
In urma cu 20 de ani, activa ca om de afaceri, dar statul l-a considerat agent de pariuri si a fost acuzat de acte de coruptie. Desi a pledat “nevinovat”, a fost condamnat la 108 luni de inchisoare si la plata unei amenzi de 15.000 de dolari. Dupa apel, sentinta i-a fost redusa la 97 de luni.
In ceea ce priveste experienta avuta in inchisoare, Lutz spune ca acolo a intalnit “cei mai draguti oameni”, cu care tine si acum legatura”. Sustine ca “fiecare merita o a doua sansa”.
Cand a fost eliberat in 2008, era intr-o stare de sanatate foarte proasta, nu avea nicio resursa financiara in afara de o casa lasata de mama lui prin testament si nu platise decat 600 de dolari din cuantumul amenzii. Din cauza cazierului sau, Lutz spune ca mereu a fost privit cu reticenta si i-a fost foarte greu sa isi gaseasca un loc de munca, asa ca nu a avut incotro decat sa isi cladeasca propria afacere, pornind de la pasiunea sa pentru gatit.
Dar cum acea perioada a coincis cu inceputul crizei financiare, antreprenorului i-a fost foarte greu sa ia un imprumut de la banca. Dobanda era foarte mare si guvernul il obliga sa foloseasca o parte din imprumut ca sa-si achite restul datoriei catre stat. Asa ca a apelat la o solutie de crowdfunding, printr-un site. In aproximativ o luna de zile a reusit sa stranga 37.000 de dolari de la 275 de oameni, toti straini.
In trei ani, primul restaurant deschis avea o echipa de cinci oameni si servea 200 de persoane pe saptamana. Acum staff-ul s-a marit la 12 angajati.
“Am avut o viziune, un brand si am stiut exact ce am vrut sa fac. Trecutul meu este trecut. Nu il las sa imi dicteze evolutia, dar este o parte din ceea ce am devenit”, recunoaste Lutz, care spune ca prietenii si familia sunt foarte mandri de el.
“Spun ca eram un gangster si acum am ajuns om de afaceri.”
Pe acelasi subiect: