Drumul vinului. Ce oameni de afaceri au investit milioane de euro in podgorii
Investitiile in vin seamana cu cele in arta, dar au si un grad de risc similar cu jocul la bursa. Suma cheltuita pentru plantarea unui hectar este de ordinul zecilor de mii de euro iar profitul nu apare mai devreme de 5-6 ani. Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multi sunt cei care cheltuiesc adevarate averi pentru a investi in podgorii. Si asta pentru ca, dincolo de pasiunea pentru licoarea lui Bachus, vinul este o veritabila emblema a elitelor. Pentru adevaratii cunoscatori si colectionari, felul in care beau un vin are valoarea unui blazon.
Vuiau primele pagini din Financial Times si Le Figaro, in urma cu cateva saptamani, pentru ca regizorul Francis Ford Coppola a reusit sa angajeze un oenolog francez renumit. "E un vis devenit realitate", a spus cineastul, referindu-se la faptul ca pentru revigorarea podgoriei sale din California l-a recrutat pe Philippe Bascaules, un expert oenolog de prima mana, care a lucrat la Chateaux Margaux, una dintre cele mai renumite podgorii din regiunea Bordeaux.
Venit la filmari in Romania, in urma cu ceva timp, Coppola a cautat si a analizat si la noi diverse locuri in care se cultiva vita-de-vie, dar a hotarat sa nu investeasca aici, experienta dobandita in timp l-a facut sa realizeze ca zona de pe malul Dunarii pe care o alesese initial nu beneficia de cele mai potrivite conditii de relief, iar soarele ar fi copt strugurii intr-un mod care nu ar fi permis obtinerea licorii perfecte.
Dar investitiile in podgorii au facut cu ochiul mai multor persoane din viata publica romaneasca. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu, Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei, poetul Mircea Dinescu sau oameni de afaceri precum Mihai Miron sau Daniel Guzu sunt doar cateva exemple. Pasiunea pentru vin a fost cea care i-a determinat sa investeasca, in unele cazuri, sume de ordinul milioanelor de euro.
Citeste mai departe in Business Magazin.