Dezvoltarea unui proiect digital îți poate consuma mult timp, te închide într-un birou și te ține captiv în întâlniri interminabile. Fie că este vorba despre un start-up pe care vrei să-l dezvolți și cu care vrei să-ți găsești locul în piață, fie că vorbim despre mediul corporativ, timpul petrecut în meetinguri se poate întinde pe ore întregi.

Mă întreb uneori cât timp pierdem în discuții fără capăt sau cât timp durează pentru luarea unor decizii strategice, ca să nu mai vorbim de lansarea unui produs sau serviciu nou în piață. Sunt săptămâni, luni, ba chiar și ani. După care trebuie să o iei de la capăt pentru că s-a schimbat contextul până ai fost tu gata”, spune Andrei Mihai, expert în User Experience și fondator UXProject.

Soluția pentru scuratea acestor timpi morți și pentru a te asigura de succesul ideii tale poate fi Design Sprint-ul. Inventat de Google Ventures, respectiv de Jake Knapp, această soluție schimbă fundamental modul în care poate fi început un proiect sau introdusă o nouă funcționalitate.

Precis, vorbim de 5 zile de lucru, fiecare zi fiind dedicată special unei activități și vine la pachet cu o agendă foarte clară de lucru. După mai multe iterații și experimente, noi la UXProject promovăm Design Sprint-ul de 4 zile”, explică Andrei Mihai.

Potrivit acestuia, în prima zi se schițează o hartă a ecosistemului, se alege o țintă a sprintului și se construiesc diverse soluții, a doua zi este despre votarea soluțiilor și extinderea scenariilor de folosire, ce-a de-a treia zi este destinată dezvoltării prototipului soluției la care lucrezi, iar în cea de-a patra zi vine momentul adevărului, când confrunți soluția ta cu utilizatorii finali și obții feedback.

Astfel, între avantajele unui Design Sprint putem enumera conceptele multiple într-un timp foarte scurt, un proces centrat pe utilizator - luăm feedback de la cel care chiar contează, decizii rapide de genul DA/NU pentru un proiecte sau o nouă funcționalitate (costa doar 4 zile) și adoptarea unei noi metode de care îți va schimba fundamental modul de lucru.

La noi, orice proiect începe cu un Design Sprint. Credem cu tărie că doar împreună cu echipa clientului putem livra rezultate cu adevărat remarcabile în niște industrii complexe. Nu vorbim aici doar de simple site-uri de prezentare, ci chiar de produse Software as a Service sau proiecte de Innovation. În concluzie, pentru mine Design Sprintul a schimbat radical modul în care abordez proiectele și este un framework în care chiar cred cu tărie. Se pliază incredibil de bine pe cei care sunt orientați spre rezultate rapide și de impact”, precizează Andrei Mihai.

De la lansare, Design Sprint-ul căpătat popularitate în multe companii pe care le putem considera cu usurință ca fiind inovatoare, respectiv Spotify, Microsoft, Slack, Shopify, Red Bull și mai ales Google.

Andrei Mihai, expert în User Experience și fondator UXProject, are 13 ani de experiență în digital, un Masterclass în Design Sprint la AJ&Smart (Berlin) și unul de la Design Thinkers Academy (Amsterdam). Printre clienții lui s-au numărat Honda, NN, E.ON, Orange și alții.