"2019 are deja toate atributele unui an de referinţă pentru dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri. Acesta a crescut în 2019 şi a atras interesul investitorilor externi, astfel că finanţarea startup-urilor s-a diversificat şi a devenit mai accesibilă. Numărul startup-urilor a crescut în acest an cu peste 20% faţă de anul anterior, fie că avem în vedere startup-uri noi sau idei mai vechi, aduse la suprafaţă de prospectarea acceleratoarelor din România. Iar finalul anului curent aduce veşti şi mai bune: o a doua investiţie Serie A după UiPath, primită de FintechOS, şi alte companii care sunt în negocieri tot pentru o investiţie Serie A (AlphaBlock şi TypingDNA)", menţionează sursa citată.

Specialiştii EY notează, în acelaşi timp, că investiţia medie pe runda de finanţare într-un start-up a crescut cu peste 20% datorită numărului mare de investiţii de tip "Seed", în valoare de peste un milion de euro, precum şi a finanţării obţinute în decembrie de FintechOS.

Creşterea valorii medii a investiţiei pe rundă este cu atât mai valoroasă pentru ecosistem, deoarece tot în cursul anului 2019 s-au făcut cele mai multe investiţii mici de tip "Seed" din istoria ecosistemului. Pentru analiza indicatorilor, nu au fost folosite datele UiPath, care ar fi modificat aceşti indicatori către valori asemănătoare cu cele din piaţa din SUA. Principalul hub pentru finanţare este Bucureşti, ţinând cont de numărul startup-urilor active şi de programele dedicate lor. Mai mult, alţi factori importanţi de aici sunt forţa de muncă digitală şi numărul mare de companii de tehnologie", relevă analiza de specialitate.

În ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile (M&A), în România corporaţiile rămân cei mai relevanţi cumpărători pentru fondatorii de startup-uri. Astfel, companiile româneşti sunt vândute în etape de dezvoltare premature, în principal către cumpărători din afara României.

"Prin urmare, din perspectiva M&A, se simte lipsa unei experienţe cu un IPO. Piaţa bursieră locală, deşi deschisă, nu reuşeşte să devină atractivă pentru companiile locale. Ca să înţelegem contextul investiţional actual, Europa de Vest este, în prezent, mai atractivă decât în urmă cu 10 ani. Europa de Est este considerată a doua cea mai atractivă regiune pentru investiţii la nivel global. În acest context investiţional pozitiv, România ar trebui să profite de a doua cea mai mare economie din Europa de Est şi de o lungă tradiţie în domeniul IT, pentru a capta cât mai mult din fluxul de investiţii în tehnologie. Creşterea ecosistemului de startup-uri din România este vizibilă, în linie cu tendinţele ţărilor din Europa de Vest. Avem un unicorn care s-a remarcat, dar distanţa dintre acesta şi următorul loc este foarte mare. Pentru a reduce decalajul, investitorii şi companiile din România trebuie să depună un efort mai intens ca până în prezent", sunt de părere experţii.

Estimările pentru anul 2020 arată că dezvoltarea segmentului de start-up în România va depinde de evoluţiile economice la nivel global care vor permite menţinerea sau creşterea ritmului de dezvoltare şi implicare "într-un ecosistem tot mai efervescent, dispus să se adapteze rapid în ecosisteme din Vestul Europei şi din SUA".

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 34,8 miliarde de dolari americani în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2018. Compania are în România birouri în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Cine este Daniel Dines, cel mai bogat român, pe care Forbes îl numește “șeful boților”

În luna septembrie, programatorul român Daniel Dines, fondatorul şi directorul general al companiei IT UiPath, a fost primul român care apare pe coperta ediţiei americane a revistei Forbes, publicația numindu-l primul miliardar în boţi, în articolul de fond al ediției.

Intitulat “De la comunism la programare: Cum a devenit Daniel Dines miliardar în boți”, articolul prezintă povestea ascensiunii antreprenorului român, de la copilăria comunistă și până la miliardarul în dolari de astăzi.

Românul deţine în prezent peste 20% din compania UiPath, potrivit interviului acordat Forbes, iar compania IT este evaluată la 7 miliarde de dolari, după ultimele investiţii obţinute de la finanţatori, în aprilie.

Astfel, Dines ar deţine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari, depăşindu-l astfel pe Ion Ţiriac, care are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, conform celui mai recent top Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume.

Daniel Dines, în vârstă de 47 de ani, nu a inventat tehnologia RPA (robot process automation), dar deja s-a poziţionat în fruntea clasamentelui al companiilor din acest domeniu. În urmă cu doi ani, atunci când investitorii europeni au evaluat compania la 110 milioane de dolari, UiPath era un start-up mai puţin cunoscut, având doar 150 de angajaţi.

Momentan, sediul principal al companiei se află într-un zgârie nori impresionant, situat pe celebrul Park Avenue din Manhattan, New York. Peste 3.000 de angajaţi lucrează acum pentru compania lui Dines, având peste 30 de sedii în întreaga lume, scrie Forbes.