Datele disponibile pe piata arata ca in acest an au fost incheiate aproximativ 50 de tranzactii de ordinul milioane de euro. Dintre acestea, majoritatea au fost realizate cu firme locale, insa au fost si unele incheiate la nivel international si care au implicat subsidiare din Romania. 

Cea mai mare tranzactie din 2012 a fost preluarea producatorului de ingrasaminte chimice Azomures de Ameropa Holding din Elvetia pentru 250-300 milioane de euro. 

Pe locul doi in in top se afla achizitia magazinelor Real de catre grupul francez Auchan. Valoarea tranzactiei, realizata la nivelul Europei Centrala si de Est, nu a fost facuta publica. Specialistii au estimat ca Auchan va plati circa 100 de milioane de euro pentru magazinele din Romania. 

Cumpararea retailerului online de produse electronice si electrocasnice eMag de catre americanii de la Naspers pentru 83 milioane de dolari (circa 63 milioane de euro) intra in topul celor mai mari tranzactii din acest an, la fel si preluarea a 52,3% din compania Energobit de catre fondul de investitii Innova pentru 65 milioane de euro. 

In iunie, grupul american Molson Coors a anuntat luni finalizarea achizitiei producatorului de bere StarBev, cu operatiuni si in Romania, pentru 2,65 miliarde euro. Valoarea operatiunilor din Romania a fost estimata la aproximativ 350 milioane de euro. 

Si in sectorul imobiliar au avut loc tranzactii care au implicat sume importante, anul 2012 debutand chiar cu o astfel de achizitie. Fondul sud-african de investitii NEPI a cumparat complexul de birouri City Business Center din Timisoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Sandor, pentru peste 90 de milioane de euro. 

NEPI a fost in acest an unul dintre cei mai activi investitori din sectorul imobiliar in acest an, realizat patru tranzactii, in valoare de peste 120 de milioane de euro. 

Firmele Avrig 35 si Industrialexport au vandut imobilul de birouri Tower Center International oamenilor de afaceri Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, pentru 50 de milioane de euro, iar grupul francez Auchan a cumparat de la fondul Flavus Investitii platforma Tractorul din Brasov pentru circa 25 milioane de euro. 

In total, in sectorul imobiliar au fost incheiate tranzactii de peste 230 de milioane de euro. 

In industria componentelor auto, producatorul sud-african Metair Investments, cu afaceri cumulate de aproape 400 milioane de euro, a cumparat cu circa 40 milioane de euro compania Rombat Bistrita, cel mai mare producator autohton acumulatori auto. 

Si sectoarele financiar-bancar si asigurari au fost martorele unor tranzactii de dimensiuni semnificative, printre cele mai importante fiind vanzarea de catre grupul MKB catre fondul de investitii PineBridge a MKB Romexterra, pentru o valoare estimata la 20-30 milioane de euro, si preluarea de catre gigantul american MetLife a Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii

In sectorul energiei si al resurselor, OMV Petrom a vandut catre Crimbo Gas International firma Petrom LPG, tranzactie evaluata la 20 de milioane de euro. Spre finele anului, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a vandut 0,4% din actiunile OMV Petrom pentru 19 milioane de euro, printre cumparatori numarandu-se fonduri administrate de Franklin Templeton si SIF Oltenia.

Transferuri de proprietate au fost raportate si in servicii medicale, telecomunicatii, materiale de constructii, energie verde, transport, entertainment si online.  Fata de anul trecut, piata de fuziuni si achizitii inregistreaza o crestere de peste 30%, avand in vedere ca in 2011 au fost incheiate tranzactii totalizand circa 730 milioane de euro. A doua parte a anului a fost mai plina din acest punct de vedere, dupa o prima jumatate de an in care au fost incheiate tranzactii de mici dimensiuni. 

In acest an se remarca absenta tranzactiilor cu companii de stat, desi pe calendarul Guvernului figurau mai multe privatizari. 

Ce va urma insa in 2013 depinde foarte mult de evolutia economica, iar stabilitatea la nivel macro este pusa inca sub semnul intrebarii. Consultantii sunt de parere ca sectorul energetic, inclusiv cea regenerabila, si cel al resurselor vor atrage investitori strategici, in timp ce domeniile IT, serviciile si productia sunt printre preferatele fondurilor de investitii.