BBC a intocmit un top 5 al celor mai „cool” astfel de piete de vechituri din lume. Iata care sunt acestea:

1. Grand Bazaar, Istanbul, Turcia

Cuvantul „urias” nu reuseste sa defineasca intru totul cel mai mare bazar din Istanbul: Grand Bazaar. Consider unul dintre cele mai cool astfel de locuri din lume, cu peste 4.000 de magazine, care se intind pe aproape 65 de strazi, dateaza de peste sase secole. In jur de 15 milioane de turisti ajung aici anual, facand din Istanbul unul dintre cele mai vizitate orase din Europa. Desi chiriile mari si turistii pretentiosi au alungat cativa dintre artizanii turci care obisnuiau sa-si vanda marfa in bazar, Grand Bazaar a rezistat de-a lungul timpului. Nimic nu se compara cu o sesiune de shopping in labirintul de magazine din Istanbul. De la portelanuri, produse de cemanica, piese de vestimentatie si pana la pielarii si bijuterii din aur, de toate se gasesc in cel mai mare bazar al orasului.

2. Piata Izmailovsky, Moscova, Rusia

O plimbare prin piata Izmailovsky din Moscova poate fi asemanatoare cu fascinanta lume a lui Walt Disney si asta deoarece celebrul bazar din Moscova reprezinta, de fapt, o mica lume construita tematic. Initial a fost construit ca fiind un mic parc arhitectural, completat cu figurine ale personajelor de desene animate rusesti si landmark-uri ale unor cladiri cunoscute in intreaga lume. La prima vedere pare mai degraba cu o capcana pentru turisti, „stimulati” sa cheltuiasca cat mai multi bani pe suveniruri rusesti. De fapt, si localnicii merg deseori in piata Izmailovsky pentru a cumpara diverse „kitch-uri” sovietice, de la materiale retro, caciuli si haine de blana si pana la aparate antice de fotografiat si, bineinteles, vestitele papusi rusesti Matryoshka, care simbolizeaza fertilitatea si o familie bogata.

3. Piata de vechituri din Brooklyn, New York, SUA

Brooklyn Flea functioneaza din 2008. De atunci, „bazarul secolului XXI”, asa cum a fost numit, reprezinta un loc in care se strang cei mai buni artizani si furnizori de produse alimentare, cei mai cunoscuti vanzatori de vechituri, designeri de bijuterii, producatori de mobila si pictori din New York.

4. Piata de vechituri Jaffa, Tel Aviv, Israel

In secolul al XIX-lea, Jaffa a devenit una dintre cele mai tari bazaruri din Tel Aviv. Piata functioneaza inca de pe vremea Imperiului Otoman, dar abia in urma cu doua secole a devenit una dintre cele mai cunoscute din zona. Artizanii arabi vand aici cele mai nebunesti lucruri hand-made, bijuterii, tricouri personalizate si o sumedenie de vechituri.

5. Piata de vechituri Panjiayuan, Beijing, China

Panjiayuan Jiuhuo Shichang (in traducere insemnand „piata de vechituri”) este unul dintre cele mai cunoscute bazaruri din Beijing. Desi chinezii il recomanda pentru „preturile mici”, multi turisti ajung sa se convinga pe propria piele ca lucrurile nu stau chiar asa. Inca de la primele ore ale sfarsiturilor de saptamana, vanzatorii isi intind marfurile pe mese pliante. Se gasesc aici de la piese vechi de mobilier, ceainice din portelan pretios si pana la instrumente de scris. Vizitatorii trebuie insa sa stie ca pot „negocia la sange” cu chinezii, care de multe ori au tendinta sa-si vanda produsele la supra-pret.