Au simtit mirosul profitului, iar acum sunt prezenti pe 4 piete europene. Romanii si-au investit economiile in culturi de trandafiri
Si-au transformat pasiunea pentru flori intr-o afacere de succes, care le aduce profituri de zeci de mii de euro anual. Vorbim despre doi barbati din Alba care au simtit mirosul profitului si au investit toate economiile in culturi de trandafiri. Au reusit sa se impuna pe piata din Ungaria, Belgia, Italia si chiar Olanda, unde florile lor se vand si cu 5 euro un fir.
Dupa zeci de ani petrecuti in fabrica, la Aiud, domnul Iuliu a decis sa se reprofileze, asa ca s-a specialiazat in horticultura in Ungaria. A plecat la drum cu 5.000 de trandafiri, iar acum dupa 10 ani, are 40.000 de flori, pe campurile de la Ciumbrud.
" Profit pe trandafir, in jur de 50, 60 de bani pe planta, dar daca il vindem ambalat, poate ajungem si la un leu", povesteste el.
"Am vandut in Polonia, in Italia, in jur de 10.000. Daca le place calitatea o sa vina iar sa cumpere. Am vandut cu 50 de eurocenti. Poate dincolo se vinde mai bine ca acolo sunt mai scumpi", spune si Tunde Csiki, cultivatoare de trandafiri.
Trandafirii aduc profit mult mai mare decat culturile traditionale. "Fata de porumb sau de celelalte cereale este o cultura mai rentabila. Au nevoie de ingrijire speciala pentru ca daunatorii sunt tot timpul prin zona", adauga Iuliu Csiki.
Tot la Ciumbrud, domnul Bak are 20 de ani de cand a intrat in afacerea cu trandafiri, si acum, la peste 150.000 de butasi, se lauda cu un profit anual de ordinul zecilor de mii de euro. "Anul trecut la 80.000 de butasi am avut 22.000 pana in 25.000 de euro maxim profit", sustine Emerik Bak.
S-a adaptat pietei si a inceput sa cultive si trandafiri la ghiveci, care se vand in supermarketuri. "Avem si varianta la ghiveci, care pleaca de la noi cu 7 lei."
Un avantaj afacerii este ca trandafirul este o planta care se regenereaza usor, iar vremea capricioasa nu poate sa compromita total culturile.