"E clar ca diferenta e mare fata de Romania si Bulgaria, daca ne comparam cu Bulgaria. Bulgaria a avut o perioada benefica dupa acea criza puternica din 1996, mi se pare, cand a intrat mai ales Germania si a impus niste reguli foarte clare, dar se vede ca aceste masuri au avut efecte nu numai financiare, dar si economic benefice. Dupa analizele pe care le-am facut, Romania ar ajunge la media Uniunii Europene in circa 25-30 de ani", a spus Borbely, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, "pentru reducerea decalajul ar trebui ca Romania sa reuseasca sa aiba o viteza de crestere mai mare decat tarile fata de care ar trebui sa existe sanse de reducere din decalaj".

"In ciuda fondurilor de pre-aderare si a celor structurale si de dezvoltare rurala, la paritatea puterii de cumparare se inregistreaza tendinte defavorabile. Paritatea puterii de cumparare din Romania, in perioada 1995-2011, s-a putut compara doar cu cea a Bulgariei. Se poate constata ca, aproximativ de la momentul inceperii finantarilor pentru perspectiva financiara 2007-2013, avantajul Poloniei a crescut abrupt si s-a mentinut aproape constant si in perioada de varf a crizei financiare, iar avantajul Ungariei asupra Poloniei, desi s-a redus considerabil, ramane constant", a sustinut el.

Potrivit sursei citate, "cea mai mare provocare a Romaniei in urmatoarea perioada sunt banii europeni", gradul de absorbtie pana in 2020 fiind "crucial".

El s-a aratat "ingrijorat" ca "sunt bani foarte putini pentru investitii si o economie, daca nu are seva care ar trebui sa fie banii pentru investitii, functioneaza mai greu".