Omul care ne-a imprumutat cu 7 mld. dolari, pentru prima data la Bucuresti: "Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din UE"
Este prima vizita la Bucuresti a actualului sef al institutiei care a imprumutat Romania cu peste 7 miliarde de dolari. De profesie medic si antropolog, americanul de origine coreeana a fost instalat la conducerea Bancii Mondiale in urma cu un an.
Vizita a fosta intarziata cateva ore, din cauza ca Jim Yong Kim a pierdut avionul catre Bucuresti, de la Frankfurt.
Din 1990 pana astazi, Banca Mondiala ne-a acordat 58 de imprumuturi, in valoare de 7 miliarde de dolari. Cel mai recent, de 1 miliard de euro, a fost aprobat la mijlocul anului trecut.
Jim Yong Kim s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta si a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.
"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, dupa intalnirea cu premierul Ponta.
Jim Yong Kim a apreciat faptul ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, iar veniturile a 40% din populatie, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici castiguri, cresc mai repede decat cele ale restului populatiei.
Presedintele Bancii Mondiale a remarcat si faptul ca deficitul fiscal a scazut de la 7,3% in 2009 la 2,5% in 2012, ca totalul datoriei publice in PIB este de 35%, in comparatie cu media Uniunii Europene care este de 83%, iar in ultimii trei ani, cresterea a fost pozitiva, iar inflatia coboara spre tinta stabilita de banca centrala.
Mai multe despre:
#Banca Mondiala#imprumut extern
Pe acelasi subiect: