Peste 10.000 de manifestanti au defilat la Sofia, potrivit unei estimari AFP, preluata de Mediafax, agitand steagul national si scandand sloganuri ca "Mafia", "Partidele, afara" sau "Suntem multi, suntem puternici". Politia nu a furnizat date cu privire la nivelul participarii.

Presedintele Rosen Plevneliev, care s-a prezentat in fata manifestantilor, a fost primit cu fluieraturi, in timp ce le multumea pentru "pozitia lor civila activa". El a invitat reprezentanti ai manifestantilor, alaturi de cei ai sindicatelor si patronatelor, sa "discute probleme importante in fata tarii", incepand de saptamana viitoare, la presedintie.

Guvernul a demisionat miercuri sub presiunea strazii, iar Plevneliev urmeaza sa formeze un Cabinet de tehnocrati insarcinat cu organizarea alegerilor anticipate, in primavara.

Manifestatii au avut loc duminica in aproximativ 30 de orase din tara, dintre care cea mai importanta a fost organizata la Varna (est), la care au particpat cateva zeci de mii de persoane, potrivit presei locale.

In al doilea cel mai important oras din tara, Plovdiv (sud), unde au defilat aproximativ 10.000 de persoane, un exemplar al Constitutiei a fost ars. Manifestantii au reclamat, din nou, o noua Constitutie, care sa garanteze "o participare mai activa a societatii civile in cadrul intitutiilor de stat".

O crestere importanta a valorii facturilor la energie electrica, in aceasta cea mai saraca tara din Uniunea Europeana (UE), se afla la originea protestelor declansate in urma cu 15 zile. Este vorba despre cele mai mari mitinguri organizate in Bulgaria, fara participarea partidelor politice. Manifestantii s-au organizat pe retele de socializare.