"Doresc sa informez Guvernul in legatura cu o situatie aparuta la nivelul Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, in urma unei adrese primite de la Comisia Europeana, care ne-a informat despre cheltuirea necorespunzatoare, in perioada 2002-2005, a sumei de 1.091.250 euro de catre Autoritatea Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor. Aceasta situatie a dus la condamnarea in prima instanta, la pedepese cu inchisoarea, in 17 iunie 2011, a trei persoane foste angajate, un fost director economic si doi angajati ai ANSIT. Prin aceasta corespondenta cu Comisia Europeana, Romania este obligata la returnarea catre CE a sumei de 1.091.250 euro. Tot in acest caz, din informatiile care au fost transmise ANST, DNA efectueaza cercetari in cazul lui Rizea Cristian, care este fostul presedinte al acestei autoritati", a spus Funeriu, citat de Mediafax.

El a aratat ca au fost discutii cu oficialii europeni pentru esalonarea acestor plati, dar s-a reusit doar obtinerea unei scurte amanari.

"A venit vremea scadentei si va trebui, din pacate, sa rambursam aceasta suma catre Comisia Europeana din pricina acestor iregularitati pentru perioada 2002-2005", a conchis Funeriu.

Premierul Emil Boc a solicitat sa fie initiate demersuri pentru recuperarea de la persoanele vinovate a banilor pe care Romania este obligata sa ii restituie Comisiei Europene.

In vara acestui an, Comisia Europeana a notificat Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) ca trebuie sa restituie 1.091.150,82 de euro, suma cheltuita nelegal in perioada 2003-2005 de catre Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, condusa de catre deputatul PSD Cristian Rizea pana in 2006.

In ceea ce priveste modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor pentru perioada 2003-2005 sunt efectuate cercetari de catre Directia Nationala Anticoruptie in dosarul penal 27/P/2011, in care invinuit este si fostul director de la acea vreme al ANSIT, Cristian Rizea, in prezent deputat.

Deputatul PSD Cristian Rizea a catalogat atunci drept "minciuna" si "coincidenta" informatia privind notificarea trimisa ANST de catre CE pentru restituirea unei sume de bani cheltuita ilegal de ANSIT in perioada in care el a asigurat conducerea institutiei. Cristian Rizea a condus ANSIT intre anii 2003 si 2005.