Romania, a doua cea mai saraca tara din UE, a absorbit pana acum doar 3,7% din cele 19 miliarde de dolari alocati pentru intervalul 2007-2013. In acelasi timp, Bulgari, cea mai putin dezvoltate tara, a cheltuit doar 9,7% din cele 6,7 miliarde de euro disponibili.

Fonduri structurale de 347 miliarde de euro au sustinut, in ultimii sapte ani, strategia UE de a dezvolta economia celor mai sarace state membre prin investitii in infrastructura si somaj.

Iar banii necheltuiti se vor intoarce la bugetul UE pana in 2015.

Si Italia se numara printre tarile care pot ramane fara banii de la UE si a cheltuit doar 10,6%, din cele 28 de miliarde de dolari. Anul trecut, autoritatile italiene au fost obligate sa returneze 720.000 de dolari din fonduri structurale dupa ce i-au cheltuit pentru organizarea unui concert a lui Elton John.

Bugetul aproape necheltuit

Cele 27 de tari UE au cheltuit 20,6% din cele 71 de miliarde de euro alocati. Procentul a urcat cu 10% fata de anul trecut si exclude platile in advans facute de Comisia Europeana.

Totusi, oficialii de la Bruxelles noteaza faptul ca ratele mici de absorbtie sunt ingrijoratoare si sunt cauzate de lipsa unor proiecte adecvate normele europene. Daca anul trecut, autoritatile din Sofia au desemnat un minister care sa se ocupa de fondurile europene, o miscare facut de Romania recent prin desemnarea lui Ludovic Orban in postul de ministru al Afacerilor Europene.

Cei de la Financial Times citeaza un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Europene care spune ca rata mica de absorbtie a fondurilor europene tine de incapacitatea functionarilor publice, de lipsa cunostintelor aplicantilor si lipsa co-ffinantarii nationale.

Citeste si

Alianta titanilor Samsung si Google. Cum vor sa "bata" iPhone 4S cu noul Galaxy Nexus Prime