"Varianta infiintarii unui astfel de minister, care sa gestioneze proiectele finantate din fonduri UE, a fost analizata in discutia presedintelui cu premierul. Este insa o procedura de durata, fiind necesar si avizul Parlamentului", au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, printre persoanele care ar putea fi instalate la conducerea noului minister s-ar afla liderul UNPR Marian Sarbu si consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european al Romaniei.

Marian Sarbu s-a aflat joi la Palatul Victoria, in timpul intalnirii dintre seful statului si premier.

Prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde, a declarat recent ca in coalitie a avut loc o discutie privind posibilitatea infiintarii unui Minister al Afacerilor Europene, dar ca nu s-a luat nicio decizie.

Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunostinta premierului Boc in discutii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulata, fiind folosita expresia "orice initiativa". S-a luat insa in calcul faptul ca in alte tari, unde au fost infiintate ministere de specialitate, s-a constatat o imbunatatire a ratei de absorbtie a fondurilor.

Surse UE au declarat, pentru Mediafax, ca oficialii Comisiei Europene doresc desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontala a problematicii fondurilor europene, iar acest responsabil politic nu ar prelua autoritatile de management de la ministere, dar ar gestiona aspecte precum licitatiile.

Citeste si:

Suntem codasi la accesarea de fonduri europene. Am luat doar 4% in 2010

Franks: Romania risca sa returneze 1,5 mld. euro daca unele proiecte UE nu sunt finalizate in 2011