Motivul: multe proiecte au fost atribuite defectuos, altele au dus la blocarea unor fonduri si cele mai putine au contribuit la avansul economiei.

Fondurile structurale sunt vazute de multi drept un pilon al cresterii economice si al dezvoltarii statului, insa cei mai multi ministri sunt "campioni" la atragerea celor mai putini bani europeni. Asa ca, in ceasul al 12-lea, autoritatile locale au luat decizia infiintarii unui Minister al Afacerilor Europene, care se va ocupa doar de atragerea fondurilor europene. Iar, cel mai ambitios tel este chiar anuntul noului ministru Leonard Orban, care vrea sa atraga restul de bani in doar doi ani. In plus, el vrea chiar sa propuna transferul de fonduri de la ministerele care nu au reusit sa obtina indeajuns de multi bani europeni din fondurile de coeziune.

Fonduri europene, transferate de la ministerele care nu le folosesc

Exista deja ministri care au solicitat fonduri de la alte ministere. Un exemplu este ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea care a cerut ca cel putin un miliard de euro din fondurile europene care n-au fost absorbite de alte ministere, printre care si cel al Muncii, sa fie cedat MDRT, potrivit Mediafax. "Au 4,4 miliarde de euro (n.red. Ministerul Muncii). Acolo am solicitat ca o parte sa se aloce Programului Operational Regional, dar pot fi luati bani si din alte programe. Fiecare ar trebui sa fie onest si sa spuna cati bani mai poate atrage", a adaugat ministrul.

Udrea a afirmat ca MDRT s-ar bucura sa primeasca cat mai multi bani, dar daca ar primi cel putin un miliard de euro de la toate ministerele, o parte din bani ar fi distribuiti si catre reabilitarea termica a locuintelor. Ea a explicat ca MDRT a primit acceptul Comisiei Europene ca reabilitarea termica a locuintelor sa poata fi facuta si cu fonduri europene, dar ministerul nu mai are bani disponibili pentru acest program.

Ce programe operationale au atras cei mai multi bani

Daca ne uitam pe statisticile Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) - valabile la data de 31 august - au fost depuse 30.162 de proiecte cu o valoare de peste 235 de miliarde de lei, dintre care aproximativ 150 de miliarde de lei contributie UE.

Dintre acetea, peste 12.000 de proiecte au fost respinse, iar 5.385 sunt in curs de evaluare. Pe de alta parte, 8.652 de proiecte au fost aprobate pana la data de 31 august. Valoarea totala a acestora este de 83,2 miliarde lei (aproximativ 19 miliarde de euro), contributia UE fiind de aproximativ 50 de miliarde de lei. Contractele sau deciziile de finantare cu beneficiarii sunt insa mult mai putin numeroase, respectiv 6.765.

Totalul platilor in lei a fost, pentru toate programele operationale finantate din fonduri structurale de aproape 11,7 miliarde de lei, din care 6,7 miliarde de lei prefinantare, 4,3 miliarde lei lei rambursari din contributia UE si 687,7 milioane de lei rambursari de la bugetul de stat.

Situatia pe programe operationale este diferita de la caz la caz.

Programul Operational Regional (POR) - rata de absorbtie de 22%

Alocare pentru perioada 2007-2013 - 3,72 de miliarde de euro (15,8 miliarde de lei).

Proiecte: 7.856 de proiecte in valoare totala de 51,9 miliarde de lei (la 31 august), din acestea 2.551 de proiecte au fost respinse, 1.600 sunt in curs de evaluare iar 2.314 proiecte au fost aprobate.

Platile totale -  3,9 miliarde de lei, in aceasta suma fiind incluse prefinantarea (2,2 miliarde de lei) rambursari din contributia UE (1,4 miliarde de lei) si rambursari de la bugetul de stat (272 milioane de lei).

Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) - rata de absorbtie 10,64%

Alocare UE cumulate pentru perioada 2007-2013 - 19,2 miliarde de lei (4,52 miliarde de euro).

Proiecte: au fost depuse 443 de proiecte, cu trei mai mult fata de luna precedenta.

Platile totale: 2,1 miliarde de lei, din care 512 milioane de lei din contributia UE.

POS Transport - rata de absorbtie 2,84%

Alocare UE - 19,4 miliarde de lei (4,56 miliarde de euro).

Proiecte depuse (cele mai putine dintre toate programele): 105 proiectein crestere cu 9 proiecte fata de luna precedenta. Dintre proiectele depuse, 16 fusesera deja respinse iar alte 38 erau in curs de evaluare la finalul lunii trecute.

Plati: 552 milioane lei, dintre care niciun ban pentru prefinantare, 551,9 milioane de lei rambursari din contributii UE si 100.000 lei rambursari din bugetul de stat.

In iulie, Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, din cauza deficientelor constatate. Cele mai mari probleme sunt insa in Teleorman, unde platile au fost majorate cu acordul Consiliului Judetean, spune raportul de audit. Astfel, platile pentru toata tara sunt suspendate pana cand ministerul dezvoltarii le verifica.

POS Cresterea Competitivitatii Economice - rata de absorbtie 13,07%

Alocare UE:10,8 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro).

Proiecte depuse: 10.191 de proiecte dintre care peste 1.000 cu incepere dupa 31 iulie. Peste 3.700 dintre acestea au fost insa respinse iar altele aproximativ 1.500 sunt in curs de evaluare.

Plati: 1,6 miliarde de lei, cu 53,4 milioane de lei in crestere fata de luna precedenta. Aceasta suma include prefinantarea (524,8 milioane de lei), rambursari din contributia UE (921,4 milioane lei) si rambursari de la bugetul de stat (146 milioane de lei).

POS Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) -rata de absorbtie 21,6%

Alocare: 14,7 miliarde lei (3,5 miliarde de euro).

Proiecte depuse: 10.167 de proiecte de finantare in cadrul POS DRU, dintre care insa peste 5.000 au fost respinse si doar 2.895 fusesera aprobate pana la 31 august.

Plati: 3,3 miliarde de lei , din care aproape 2,4 miliarde de lei pentru prefinantare, 819 milioane de lei rambursari din contributii UE si 151,3 milioane de lei rambursari din bugetul de stat.

Este unul dintre programele cu cele mai multe nereguli, multe dintre contractele de atribuire si finantare fiind suspectate de multi drept trucate. De altfel, autoritatile au modificat de cel putin doua ori contractele cu beneficiarii POSDRU. Spre exemplu, au modificat  unilateral contractele de finantare incheiate prin POSDRU, iar prefinantarea a fost redusa de la 30% la 10%, per total proiect. In plus, beneficiarii contractelor sunt obligati sa cheltuie integral prefinantarea intr-un termen care nu are coincide cu graficul activitatilor din proiect.

De altfel, anul trecut, au fost deschise simultan 14 linii de finantare, cu deadline in aceeasi zi. Asa ca, beneficiarii s-au inghesuit sa-si depuna cererile online in ultimele cateva ore, iar miile de cereri au blocat programul. In decembrie, deputatul Varujan Pambuccian spunea ca va sesiza DNA din cauza neregulilor aparute astazi la depunerea proiectelor pentru ca nu e prima oara cand apar astfel de probleme. In doar trei ore au fost depuse 2.500 de dosare. "Nu este normal ca la un contract de 21 de milioane de euro cat costa serviciile lor de mentenanta sa nu fie in stare sa asigure functionarea corecta a plaftormei", a mai comentat deputatul.

PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative - rata de absorbtie 8,18%

Alocare: 884 milioane de lei (208 milioane de euro).

Proiecte: 1.311 proiecte, in timp ce numarul proiectelor respinse era de 537.

Plati:77,5 milioane de lei, cu 1,4 milioane de lei in crestere fata de luna precedenta. Aceasta suma include prefinantarea ( 23,4 milioane de lei), rambursari din contributia UE (48,9 milioane de lei) si rambursari de la bugetul de stat (5,2 milioane de lei).

Programului Operational Asistenta Tehnica - rata de absorbtie 10,6%

Alocare: 723,6 milioane de lei (170 milioane de euro).

Plati: 77,4 milioane de lei, dintre care rambursari din contributia UE in cuantum de 71,6 milioane de lei.

Citeste si

Pretul uman al ciocolatei. Cati copii sunt exploatati pe plantatiile de cacao

Afaceri cu bani putini. Ce poti face cu 10.000 de euro VIDEO