Udrea, aflata, vineri, la Craiova, pentru semnarea a trei contracte prin Programul Operational Regional depuse de Primaria Craiova, a fost intrebata de jurnalisti despre Ministerul Fondurilor Europene, ea raspunzand: "Se va infiinta probabil cel mai tarziu in luna octombrie si va fi condus, probabil, de domnul Orban", informeaza Mediafax.

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, marti, la RFI, ca rata de absorbtie a fondurilor europene se va imbunatati "la un an, un an si ceva" de la infiintarea noului minister, el refuzand insa sa faca vreun comentariu privind informatiile legate de nominalizarea sa la conducerea acestuia.

Viitorul minister pentru fonduri europene ar urma, in opinia lui Leonard Orban, sa coordoneze, nu sa preia programele operationale de la alte ministere.

"Rolul principal al acestui minister si al ministrului responsabil ar trebui sa fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operationale care exista la diferite ministere, pentru ca asta ar insemna reinceperea procesului de evaluare, lucru care ar dura extrem de mult, ci o coordonare pe orizontala, o gestionare a problematicii extrem de largi, care se intalneste pentru toate programele operationale. Ma refer aici la chestiunile de achizitii publice, unde sunt de departe problemele cele mai mari, la chestiunile legate de capacitatea administrativa, chestiunile strategice legate de negocierea politicii de coeziune in viitoarea perspectiva financiara a Uniunii", a spus el.

BPN al PDL a decis, luni, ca in prima parte a lunii septembrie sa propuna Parlamentului restructurarea Guvernului prin adaugarea unui Minister al Fondurilor Europene, a precizat Sever Voinescu, purtator de cuvant al PDL.

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a apreciat, joi, la "Interviurile Gandul", ca "argumentele sunt puternice" in favoarea numirii consilierului prezidential Leonard Orban la conducerea Ministerului Fondurilor Europene, el dandu-i "sanse mari" acestuia pentru a fi desemnat.

Voinescu a aratat ca principalele argumente in favoarea lui Orban sunt faptul ca "are un tip de contact foarte bun" cu Bruxelles-ul si cunoaste "birocratia incalcita" a UE.

Intrebat ce sanse ii da lui Leonard Orban sa fie desemnat la conducerea Ministerului Fondurilor Europene, Voinescu a raspuns: "Sanse mari, evident. (...) E un nume care se impune imediat".

Legea privind organizarea si functionarea Guvernului prevede, la articolul 36, ca "ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a Guvernului, la investitura".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere. In astfel de situatii prevederile art. 36 se aplica in mod corespunzator", stabileste articolul 37 al aceluiasi act normativ.

Citeste si:

Top 10 cele mai competitive tari in care sa-ti deschizi o afacere

Au revoir Tour Eiffel, bonjour Transylvanie. Povestea francezilor care au dat Parisul pe Manastur VIDEO