Statul si pacientii ar economisi 100 mil. euro, daca medicii ar prescrie medicamente generice, al caror pret este de 65% din al celui original
Rata de penetrare a medicamentelor generice in Romania este de doar 24%, fata de 55% in Polonia, iar producatorii locali estimeaza ca incurajarea prescrierii de astfel de produse ar aduce economii de 100 milioane de euro la cheltuielile statului si pacientilor cu medicamentele.
"Industria producatoare de medicamente generice poate contribui substantial la reducerea costurilor sistemului de sanatate publica si, implicit, la cresterea accesului la tratament al pacientilor. Multe dintre statele europene cu sisteme de sanatate sustenabile au adoptat deja masuri concrete de incurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienti si buget", a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), citat de Mediafax.
Directorul general al producatorului Zentiva Romania, Simona Cocos, a dat ca exemplu economiile realizate in cazul tratamentului osteoporozei. "Daca un pacient se trateaza pentru osteoporoza cu medicamente generice economiseste 1.000 lei pe an, cat este o pensie", a aratat Cocos.
Potrivit APMGR, pentru ca sa fie disponibile pe piata, medicamentele generice trebuie sa depaseasca bariere impuse de reglementari, dar si cele investitionale care afecteaza producatorii de profil.
Printre solutiile propuse de APMGR se numara prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internationale (DCI), cu posibilitatea ca medicul sa specifice o marca, combinata cu o tinta valorica pentru prescrierea de generice, eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru retetele DCI, monitorizarea prescrierilor, accelerarea procesului de inregistrare pe piata a medicamentelor generice, modificarea taxei clawback si stimularea investitiilor in industria producatoare de medicamente generice.
In ceea ce priveste stimularea investitiilor, asociatia propune introducerea temporara a unei garantii de pret pentru investitiile realizate de producatorii locali in modernizarea tehnologiilor si clarificarea legislatiei care reglementeaza stimulentele pentru cercetare si dezvoltare.
In ceea ce priveste preturile, APMGR vrea eliminarea mecanismului de calcul raportat la pretul medicamentului original.
"Pretul medicamentului generic este de 65% din al celui original. Daca medicamentul original se ieftineste, trebuie redus si pretul genericului si poate ajunge la un nivel la care nu mai poate fi fabricat si dispare de piata", a explicat Damian.
In cifre, industria farmaceutica romaneasca inseamna peste 20 de fabrici, care produc 1.500 de medicamente generice, cu vanzari anuale de 650 milioane euro pe piata locala si circa 200 milioane euro la export.
Conform APMGR, in perioada 2006-2011, producatorii locali de generice au investit in Romania 1,5 miliarde de euro.
Presedintele CNAS este de acord cu o taxa clawback diferita pentru medicamentele generice
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a declarat ca ar trebui sa existe o departajare intre taxa de clawback pentru medicamentele originale si pentru cele generice, odata cu introducerea noii liste de medicamente compensate.
"Impartasesc opinia domnului ministru al Sanatatii si a multor actori de pe piata, ca ar fi corect, odata ce consumul va creste substantial, din introducerea pe lista de medicamente compensate si gratuite a numarului mai important de molecule, o parte dintre ele fiind medicamente originale, sa nu poarte povara acestui clawback si acestei actualizari, fara sa aiba neaparat un beneficiu direct in acest domeniu, si cei din industria de medicamente generice", a spus Cristian Busoi, la Forumul International de Sanatate organizat de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Presedintele CNAS a precizat ca, din punctul sau de vedere, pare in regula ideea unei taxe clawback diferite pentru medicamentele originale si cele generice, ramanand de vazut cum se poate pune in practica.
Busoi a adaugat ca, la nivelul Ministerului Sanatatii, exista un grup de lucru privind taxa clawback, la intrunirile caruia participa si un reprezentant al CNAS, dar deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie.
Presedintele CNAS este de parere ca anul viitor, daca nu si in 2015, ar trebui sa fie mentinuta taxa clawback in Romania, neexistand alta solutie bugetara.
Pe acelasi subiect: