Potrul public de radio a anuntat, vineri seara, pe site-ul oficial ca „18 angajati din China ai GlaxoSmithKline si personal medical au fost fost retinuti in orasul Zhengzhou, in concordanta cu prevederile legii”. Publicatia nu preciza nimic legat de detentii.

Anterior, politia chineza anuntase retinerea a 4 directori executivi ai GSK din China, care au avut legaturi cu mita de 3 miliarde de yuani (jumatate de miliard de dolari) pe care oficialii companiei ar fi oferit-o pentru a mitui doctori si oficiali.

GSK a recunoscut ca unii executivi ai companiei din China au incalcat legea, dar directorul general executiv Andrew Witty a declarat ca nu are cunostinta despre asemenea cazuri.

Agentia oficiala de presa Xinhua a anuntat ca anumiti angajati ai GSK „sunt suspectati ca ar fi oferit mita doctorilor, cerandu-le in schimb sa prescrie mai multe medicamente produse ale companiei, pentru a creste volumul vanzarilor si pentru a manipula preturile”.
 
Politia chineza acuza grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline ca s-ar afla in centrul unei retele de coruptie formata din circa 700 de companii si responsabila pentru intelegeri ilicite estimate la jumatate de miliard de dolari.

Pe langa GSK, China investigheaza inca trei companii farmaceutice multinationale, potrivit unui avocat din Hong Kong, citat de Bloomberg, a carui firma acorda consultanta companiilor in privinta combaterii coruptiei transfrontaliere.

Investigatia arata atentia sporita acordata de autoritatile chineze anchetelor referitoare la coruptia din industria farmaceutica, China, cea mai populata tara a lumii, fiind confruntata cu cresterea preturilor medicamentelor.

Producatorii de medicamente sunt anchetati de autoritatile de reglementare locale, iar rezultatele ar putea atrage noi intrebari din partea oficialilor de la Beijing si analizate de guvernul SUA, potrivit legii practicilor de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act).