Uzbekistan ar putea importa medicamente de la Antibiotice si exporta bumbac in UE prin Constanta
Uzbekistan ar putea importa medicamente de la producatorul farmaceutic Antibiotice Iasi si ar urma sa exporte bumbac catre state ale Uniunii Europene prin portul Constanta. Proiectele ar putea fi initiate in urma discutiei dintre premierul Victor Ponta si omologul uzbek, Shavkat Mirziyoyev.
"Intre Romania si Uzbekistan in mod sigur nu pot fi niciun fel de subiecte in care sa nu putem fi de acord. Sunt insa foarte multe lucruri si domenii pe care le putem dezvolta, pentru ca acum ele practic sunt la un nivel foarte scazut. Am fost foarte bucuros sa aud despre un acord intre producatorii de medicamente din Romania si cei din Uzbekistan, sunt insa si alte domenii in care firmele romanesti din industria IT, energie, alte zone de dezvoltare economica pot veni in Uzbekistan", a spus Ponta, aflat in vizita in Uzbekistan.
El a aratat ca activitatea comisiei mixte economice, care nu s-a mai reunit din 2002, ar trebui repornita. Premierul a adaugat ca cele doua tari trebuie sa colaboreze si din punct de vedere strategic, deoarece 2014 va reprezenta un an important pentru regiune, legat in principal de situatia din Afganistan, care impune o consultare permanenta.
La randul sau, premierul uzbek a apreciat ca este un eveniment istoric faptul ca, Dupa 20 de ani de relatii diplomatice intre cele doua tari, este organizata prima intalnire la nivel inalt a celor doi prim-ministri, aratand ca vizita lui Ponta va fi "un nou inceput" in relatia bilaterala.
La sfarsitul anului 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Uzbekistan s-a ridicat la 32 milioane dolari, din care export de 18 milioane dolari si import de 14 milioane dolari.
Antibiotice a inregistrat pentru primele trei luni din acest an o cifra de afaceri de 59,4 milioane lei (13,5 milioane euro), in scadere cu 17,5% fata de nivelul raportat pentru aceeasi perioada din 2012, de 72 milioane lei, si un profit de 5,5 milioane de lei, in scadere cu 57,6%, de la 12,9 milioane de lei. Vanzarile au fost sustinute in principal de produsele cardiovasculare (+45%), antiinfectioase (+12%) si cele pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos central (+10%).
"Avand in vedere blocajul financiar existent in piata interna, Consiliul de Administratie impreuna cu conducerea executiva au decis intensificarea eforturilor pentru vanzarea produselor la export, astfel incat exportul a crescut cu peste 40% comparativ cu anul 2012 (de la 4,3 milioane dolari in primul trimestru din 2012, la 6,1 milioane dolari in primul trimestru din 2013)", se arata intr-un raport transmis de companie Bursei de Valori, la jumatatea lunii mai.
Producatorul farmaceutic estimeaza pentru acest an o crestere cu 19% a vanzarilor la export, la 82 milioane lei, pe fondul extinderii parteneriatelor pe piata americana, dar si in alte state. Ministerul Sanatatii detine 53,02% din titluri, iar al doilea actionar important al Antibiotice este SIF Oltenia, cu 10,09% din actiuni.