Investigatia arata atentia sporita acordata de autoritatile chineze anchetelor referitoare la coruptia din industria farmaceutica, China, cea mai populata tara a lumii, fiind confruntata cu cresterea preturilor medicamentelor.

Producatorii de medicamente sunt anchetati de autoritatile de reglementare locale, iar rezultatele ar putea atrage noi intrebari din partea oficialilor de la Beijing si analizate de guvernul SUA, potrivit legii practicilor de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act).

"Avem cunostina de patru companii farmaceutice care sunt investigate de autoritati locale anti-coruptie", a declarat Wendy Wysong, sef de departament la firma de avocatura Cliffors Chanse. Ea a refuzat sa precizeze numele companiilor.

Autoritatile chineze au anuntat luni ca GSK s-a folosit pentru a da mita de agentii de turism, ca lideri ai companiei au beneficiat de favoruri sexuale, iar alti producatori de medicamente au transferat bani agentiilor.

"Daca aceste companii sunt si ele implicate in tranzactii ilegale, puteti merge sa le intrebati. Desigur ca nu vor raspunde, dar ii puteti intreba: Dormiti bine noaptea?", a declarat Gao Feng, director al departamentului de investigare a infractiunilor economice in Ministerul pentru Securitate Publica.

Gao nu a mentionat care sunt celelalte companii legate financiar de agentiile de turism, intr-o conferinta de presa sustinuta luni.

Comentariile sale sunt neobisnuite, avand in vedere ca politia chineza nu face comentarii publice catre presa straina in legatura cu investigatiile in curs.

Cazul GSK, a spus el, include mita platita unor oficiali guvernamentali, asociatii medicale, spitalelor si medicilor.

China, piata farmaceutica cu cel mai rapid ritm de dezvoltare la nivel mondial, a devenit o tinta importanta pentru industria de profil.

Veniturile GSK in China au crescut cu 17% anul trecut, la 759 milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari), iar vanzarile AstraZeneca au avansat cu 20%, la 1,5 miliarde de dolari.

Grupurile Pfizer si Merck, cei mai mari producatori americani de medicamente, au impreuna circa 14.000 de angajati in China.

AstraZeneca, Pfizer si Merck nu au fost identificate de autoritatile chineze ca tinte ale investigatiei.