Din cele 22 de produse transferate anul trecut, 15 sunt fabricate complet si pentru 7 este realizat doar procesul de ambalare, noteaza Mediafax. De altfel, printre prioritatile companiei pentru acest an se numara transferul de noi produse si diversificarea prezentei Zentiva pe diverse piete prin exporturi, potrivit sursei citate.

Anul trecut, producatorul a realizat exporturi pentru circa 25 de produse (133 de forme farmaceutice) in Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Bulgaria, Cehia, Slovacia si Ungaria.

"Activitatea de export a crescut in anul 2013 la 19% din total venituri din vanzari, fata de 7% in 2012. Vanzarile la export s-au realizat preponderent in Germania (5,3 milioane lei), Franta (26,2 milioane lei), Italia (7,8 milioane lei), dar si in Polonia, Portugalia si Cehia", se arata in raportul Zentiva.

Portofoliul Zentiva Romania include 112 de produse de uz uman, din care 107 medicamente si 5 suplimente alimentare, sub forma de tablete, peleti si solutii injectabile. Din totalul productiei, 77% este comercializata pe piata interna si 23% la extern.

Si in acest an, compania va continua investitiile in dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie, avand alocat un buget 1,63 milioane euro. In 2013, compania a investit 2,9 milioane euro in noi echipamente de productie si in upgradarea celor existente, obtinand si autorizarea de fabricare de peleti pentru produse medicinale investigationale.

De asemenea, o alta prioritate a companiei pentru anul in curs este mentinerea profitabilitatii fabricii si a costurilor de productie.

"Pentru 2014, obiectivul nostru este sa ne pastram in top, concentrandu-ne pe identificarea de oportunitati de crestere si pe diversificarea activitatilor", se mentioneaza in raport.

Compania si-a bugetat pentru acest an o crestere cu 18,6% a profitului net, la 47,8 milioane lei (10,7 milioane euro). Profitul fabricii a crescut anul trecut cu 25% fata de 2012, la 40,3 milioane lei (9,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a urcat cu 20%, la 291 milioane lei (65,8 milioane euro).

Structura vanzarilor companiei a fost anul trecut formata din 80% medicamente cu prescriptie si 20% produse eliberate fara reteta. Potrivit celor mai recente raportari, grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis detine direct si indirect 81,6% din actiunile Zentiva.

In Romania, grupul francez Sanofi este prezent cu doua entitati juridice distincte - Sanofi-Aventis Romania si Zentiva.
Zentiva avea la finele anului trecut 493 de angajati, cu 67 mai putini comparativ cu 2012. Sanofi Romania a ocupat anul trecut locul doi pe piata farmaceutica locala, cu o cota de piata de 7% si vanzari de 827,5 milioane lei, fiind devansata de compania Roche, potrivit datelor Cegedim.