Actavis, al doilea cel mai mare producator mondial de medicamente generice, iese de pe piata chineza, nemultumit de conditiile de afaceri
Grupul american Actavis, al doilea mare producator de medicamente generice la nivel mondial in functie de capitalizarea de piata, va iesi de pe piata chineza, marcata de investigatiile privind politicile incorecte de marketing ale companiilor farmaceutice, din cauza mediului de afaceri dificil.
China este o piata cu 1,3 miliarde de clienti potentiali, dar guvernul a facut ca mediul de afaceri sa fie dificil, a declarat directorul general al Actavis, Paul Bisaro, citat de Bloomberg.
"Nu este un climat de afaceri prietenos. Daca vom aloca resurse, o vom face acolo unde am putea obtine cel mai mare castig cu riscuri minime. China este prea riscanta", a spus Bisaro.
La nivel mondial, Actavis, inregistrat in Irlanda, detine peste 30 de fabrici, cu o capacitate anuala de 44 de miliarde de unitati, si opereaza prin mai multe divizii. In Romania, Actavis detine fabrica de medicamente oncologice Sindan, achizitionata in 2006 pentru 150 milioane euro. In primele noua luni, grupul a obtinut venituri nete de 5,9 miliarde de dolari.
China nu este o piata mare pentru producatorul de medicamente generice, care are in aceasta tara cateva sute de angajati. Actavis obtine in regiune un profit anual de circa 4-6 milioane de euro.
Actiunile Actavis sunt in declin cu 2,3% la bursa din New York, dar pretul acestora a crescut de peste doua ori in ultimele 12 luni.
Producatori mari de medicamente din Statele Unite si Europa, cum este GlaxoSmithKline, sunt investigati, din luna iunie, de autoritatile chineze in legatura cu practicile de marketing si dare de mita.
Actavis nu a fost acuzata de coruptie, dar Bisaro a spus ca daca ar aparea astfel de probleme in China nu este convins ca grupul ar fi tratat corect.
"Daca ceva merge prost, trebuie sa poti merge la guvern sa ii ceri sprijinul. Daca guvernul spune nu, atunci este o problema", a apreciat Bisaro.
In opinia sa, avand in vedere prezenta redusa a Actavis in China, "nu se justifica frustrarea si ingrijorarea".
Bisaro a mai aratat ca in China nu sunt asigurate conditii egale pe piata, iar din acest motiv este dificil pentru companii sa concureze.
"Trebuie sa existe o anumita consecventa in aplicarea regulilor si nu sunt sigur ca China nu ajuns la aceasta consecventa", a explicat seful Actavis.
In schimb, Bisaro intentioneaza sa foloseasca energia companiei in alte regiuni, el anticipand ca procesul de consolidare din industria farmaceutica va continua, producatorii urmarind imbunatatirea marjelor de profit si reducerea costurilor.
Actavis va pastra deschise toate optiunile, una dintre posibilele tinte fiind o divizie producatoare de produse fara patent a Pfizer, care a realizat vanzari de 10,2 miliarde de dolari in 2012 si care urmeaza sa fie separata de grupul american.
Pe acelasi subiect: