Daca se va materializa, preluarea AstraZeneca de catre Pfizer va fi una dintre cele mai mari tranzactii realizate vreodata in industria farmaceutica.

Pfizer a lansat in luna ianuarie o oferta de preluare pentru AstraZeneca la pretul de 46,61 lire pe actiune, insa compania britanica a refuzat sa intre in negocieri. Pretul oferit la inceputul anului de grupul american este cu 14% peste cotatia bursiera a AstraZeneca de la finalul sedintei de vineri.

"O fuziune intre Pfizer si AstraZeneca ar creste abilitatea companiilor de a genera valoare pentru actionari si ar aduce un portofoliu extins de tratamente importante pentru pacienti. O posibila combinare cu AstraZeneca se aliniaza structurii actuale a Pfizer si sprijina in totalitate strategia de a construi o afacere de talie mondiala", a declarat intr-un comunicat directorul general al Pfizer, Ian Read.

Tranzactia ar crea cea mai mare companie din domeniul sanatatii la nivel global dupa venituri.

Pfizer a inregistrat anul trecut venituri de 51,5 miliarde de dolari, in scadere cu 6% fata de 2012, si un profit net de 22 miliarde de dolari, in urcare cu 51% in principal datorita vanzarii diviziei Zoetis.

AstraZeneca a incheiat anul 2013 cu venituri de 25,7 miliarde de dolari, in scadere cu 8%, si un profit net de 6,3 miliarde de dolari, mai mic cu 27%.

In acest an au fost anuntate fuziuni si achizitii in valoare totala de 127 miliarde de dolari in sectorul farmaceutic, potrivit datelor Bloomberg.