In sistemul public de sanatate din Romania intra anual peste 300 mil. euro, bani negri care nu produc NIMIC in economie. Croatia a gasit leacul pentru spaga
In timp ce in Romania, statul prefera ca medicii sa fie platiti mai putin de la buget si mai mult din portofelul bolnavului, Croatia a aratat ca exista leac pentru spaga.
Sub presiunea pedepsei cu inchisoarea, doctorii s-au vindecat, rapid de obiceiul de a cere si de a primi bani sau atentii. Astazi, cand le vorbesti despre aceste pratici, ei nu inteleg ce vrei sa spui, insa au lefuri decente.
In Croatia, notiunea de "atentie" NU exista pentru doctorii tineri. Desi acum treidecenii, si aici, plicul insotea aproape orice serviciu medical.
Dr. Dravor Milicici, decanul Facultatii de Cardiologie: "Exista aceasta traditie in vremea comunismului. Unii doctori erau cunoscuti ca iau bani, bani negri, de la pacientii lor. Acum, 90% dintre medici sau chiar mai mult nu iau bani de la pacienti."
Cum au scapat de asta? Intai s-a inasprit legea anticoruptie si li s-a spus medicilor ca darul inseamna inchisoare. Apoi ministerul a trimis iscoade in spitale. Au avut si au "linii rosii" pentru reclamatii. Zeci de medici ilustri au ajuns dupa gratii.
Totul trebuie clar discutat cu corpul medical si apoi incep controalele. Coruptia, banii negri inca exista, dar intr-o proportie foarte, foarte mica. Astazi a incerca sa strecori bani in buzunarul cuiva e ca si cum ai jigni un prieten.
Un raport al Bancii Mondiale din 2010 estima ca in sistemul public de sanatate din Romania intra anual peste 300 de milioane de euro, bani negri. Bani care n-au produs, in economie, NIMIC, in afara de perpetuarea unui fenomen toxic. 45% dintre bolnavi spun ca ofera bani in speranta de a primi ingrijiri adecvate sau prompte. 21% dintre bolnavi invoca traditia si doar 11% vorbesc despre recunostinta.
Cand medicilor croati li s-a luat plicul, au primit cele mai bune salarii dintre angajatii de la stat cu studii superioare. Dublu fata de orice profesor sau inginer.
Dr. Dravor Milicici, decanul Facultatii de Cardiologie: "Un rezident castiga pe luna 1200 de euro. Se traieste decent, e cea mai corecta formula."
Urmarea: Croatia nu avut un val de plecari in strainatate, ca Romania.
In Romania, masurile pentru eradicarea spagii au fost mai degraba hilare. Buzunare cusute la asistente sau un proiect de legalizare a ceea ce ramane, peste tot in lumea civilizata, ilegal.