Clinica de balneofizioterapie din comuna Tibanesti, la 50 km de Iasi, este plina inca de dimineata. Pacientii, trecuti de prima tinerete si cu dureri de oase dupa ani grei de munca la camp, s-au bucurat cand au auzit ca se pot trata chiar la ei in localitate.

"Daca nu era spitalul, va duceati pana la Iasi? Nu ma duceam doamna, ca nu aveam bani, dar aici uite vin."  

Clinica din Tibanesti a fost infiintata de un fost director al casei iesene de Asigurari de Sanatate care a investit 40.000 de euro. Acum, lunar, 180 de pacienti care au asigurare de sanatate beneficiaza de gratuitate pentru tratament.

"Am ales acest loc pentru ca populatia este imbatranita, iar patologia osteoarticulara este extrem de raspandita", a spus Iulian Serban, proprietarul clinicii. 

Pentru zece sedinte de terapie, cei care nu au asigurare platesc 200 de lei.

Si in Pischia, la 20 km de Timisoara, o investitie de doua sute de mii de euro din fonduri europene nerambursabile a fost primita cu bucurie de localnici. Aici vin chiar si pacienti din alte localitati si asta pentru ca tratamentele sunt cu pana la 30 de lei mai ieftine decat in orase.

"Si oamenii din mediul rural pot sa beneficieze de servicii medicale de calitate, sa nu fie nevoie ca acesti oameni sa mearga in oras, cutesc si niste bani", spune Mirela Sas, coordonatorul centrului medical

Un astfel de centru medical exista si la Giarmata, o localitate la 10 km de Timisoara.

Iar la Bistrita Nasaud, in comuna Josenii Bargaului, un medic stomatolog a investit 8000 de euro pentru a le oferi pacientilor sai servicii ca la oras .