Aproape 3% dintre medici si intre 5 si 10% dintre asistentele din Romania emigreaza in fiecare an. Salariile, de 10 ori mai mari in Europa de Vest
Aproximativ 3% dintre medici si intre 5 si 10% dintre asistentele din Romania emigreaza in fiecare an. Cele mai frecvente destinatii sunt Italia, Franta, Spania, Marea Britanie si tarile scandinave, arata un studiu realizat de Federatia Europeana a Serviciilor Publice.
Conform datelor statistice, din 2007, de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, si pana in februarie 2013, un numar de 28.000 de doctori si 17.000 de asistente au aplicat pentru un post in strainatate, 80% dintre cadrele medico-sanitare fiind acceptate, dupa ce au le-au fost analizate diplomele si cunostintele de limbi straine.
In 2010, peste 7.000 de specialisti in domeniul medical au parasit tara, iar peste 4.000 au fost dispusi sa lucreze in strainatate. Un an mai tarziu, 16.500 de doctori si asistente au semnat contracte de munca in afara granitelor tarii, dublu fața de 2010, cand 8.100 au semnat astfel de contracte. Printre toti profesionistii care isi cauta un loc de munca in strainatate, angajatii din sistemul medical se situeaza pe locul doi din punct de vedere numeric, conform statisticilor de emigrare.
"Studiile arata ca 80% dintre tinerii absolventi sunt pregatiti sa plece peste hotare. Deoarece salariile din Romania sunt in jurul sumei de 250-300 euro, iar in Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialistilor romani pleaca in alte tari. In aceste conditii, clinicile si spitalele din Romania au tot mai putini profesionisti care care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacientii sunt nevoiti sa caute ajutor in afara granitelor tarii", spune presedintele MediHelp International, Zahal Levy.
Cercetarile mai arata ca fenomenul emigrarii personalului medical din Romania a fost declansat odata cu aderarea la Uniunea Europeana si pe fondul crizei economice. Potrivit realizatorilor studiului, o strategie eficienta pentru aceasta problema lipseste, iar masurile de angajare a fortei de munca din zonele rurale s-au dovedit neeficiente.