Eli Lilly, inregistrata in Indianapolis, ar fi mituit medicii pentru promovarea vanzarilor a doua medicamente destinate tratarii diabetului in Shanghai si in provincia Anhui din estul Chinei, a relatat joi publicatia chineza The 21st Century Business Herald.

Publicatia a citat un fost director al companiei americane, identificat cu pseudonimul Wang Wei. Sursa a spus ca mita si platile speciale sunt o practica obisnuita pentru vanzarea produselor.

Eli Lilly devine a treia companie farmaceutica multinationala acuzata de mituirea medicilor in schimbul prescrierii unor medicamente.

Grupul britanic GlaxoSmithKline si grupul francez Sanofi se confrunta cu acuzatii similare. Patru angajati ai GlaxoSmithKline au fost retinuti sub acuzatia ca producatorul farmaceutic a platit 3 miliarde de yuani (490 milioane dolari), sub forma sponsorizarii unor calatorii si a altor favoruri, inclusiv sexuale.

"Suntem profund ingrijorati de acuzatiile aduse impotriva Lilly China. Desi nu am putut verifica acuzatiile, le luam foarte in serios si continuam investigatia noastra", a declarat Yan Connie Li, purtator de cuvant al companiei.

In cazul Sanofi, un informator a spus ca grupul a platit circa 1,69 milioane de yuani (280.000 de dolari) sub forma de mita, unor 503 medici din China, a relatat publicatia pe 8 august.

Investigatia guvernului chinez s-a extins si la alti producatori straini de medicamente si spitale, dupa ce Ministerul pentru Siguranta Publica a dezvaluit acuzatiile la adresa GlaxoSmithKline, pe 15 iulie.

Eli Lilly a precizat ca anul trecut s-a confruntat cu acuzatii asemanatoare in aceeasi regiune din China si a efectuat o ancheta care nu le-a confirmat.