Peste 1 milion de oameni, austrieci sau straini, calca anual pragul spitalului AKH. Printre ei, sunt si romani. Unii ajung cu formularele europene, in baza carora primesc ingrijiri pe care statul roman trebuie sa le deconteze. 22 de milioane de euro are de dat in acest moment doar clinicilor din Austria.

In total, 170 de milioane de euro trebuie sa plateasca Romania spitalelor din tarile Uniunii. Cea mai mare suma care trebuie platita este pentru servicii medicale asigurate in Franta: peste 31 milioane de euro. Urmeaza Italia si Austria.

Cea mai mare greutate o au facturile pentru formularele europene. De exemplu, statul poate plati si 200.000 de euro  pentru un bolnav cu tumora maligna. Plati de mii de euro se fac si pentru studenti, pensionari sau angajati, rezidenti intr-un stat membru al Uniunii

Preturi in strainatate                                         

Nasterea      4.000 - 5.000 euro                                             
Artroscopia   3.000 euro                                                      
Hernie disc   1.094 euro                                                          
Consult , investigatie radiologie, analize 1.500 euro     
       
 
Cea mai mare datorie acumulata provine din servicii medicale care NU pot fi oferite de statul roman, cum sunt cele acordate prin formularul european 112.

Sume considerabile apar insa si din servicii medicale acordate romanilor rezidenti in tarile Uniunii Europene care au dreptul la asistenta medicala in baza asigurarilor platite statului roman.

Nu sunt de neglijat nici banii adunati din urgentele decontate de romani in baza cardului european de sanatate. De cand suntem cetateni europeni, numarul romanilor care si-au cerut cardul european de sanatate a crescut de opt ori.