Nu este o viata usoara, insa in unele cazuri salariul poate fi convenabil, in functie de numarul de pacienti.

Domnul doctor Cristi. Asa il stiu gospodarii din Apuseni pe barbatul care, de 20 de ani, bate muntii-n sus si in jos. Are in grija 1400 de pacienti, rasfirati in 17 catune.

A lasat Spitalul Floreasca din Bucuresti si, pentru ca este pasionat si de speologie, s-a mutat in localitatea Gârda de Sus, din Alba.

Cristian Ciobotarescu, medic de familie "Viata aici este foarte grea din punct de vedere profesional. Satele sunt foarte rasfirate si e de mers pe jos. Ajung sa parcurg si 18-20 de kilometri pe jos."

Medicul ia de la sistemul de asigurari 8 lei pentru un pacient, ceea ce inseamna peste 8.000 de lei lunar. Din acesti bani plateste chiria cabinetului, lemnele de foc, ultilitatile, dar si asistenta care il ajuta.

Dupa ce face autostopul cu caruta o ia din nou pe jos peste deal, unde nici masinile de teren nu pot urca. Acolo il astapta un pacient de 77 de ani, operat recent.

In judetul Galati, doctorul Enachi este unul dintre cei mai bine platiti din mediul rural. Are aproape 4.500 de pacienti. Maricel Enachi, medic de familie: "Dezavantaje nu sunt deloc. Un medic, ca sa castige bine, trebuie sa fie, in primul rand, foarte cunoscut de populatie."

In gluma, un alt medic isi aminteste de vremurile in care oamenii de la sate preferau sa plateasca serviciile medicale… in natura. Alexandru Nicolae Tarziu, medic de familie: "Mai vine cu lapte, cu na, se mai intampla. Mai aduc saracii...cate o pungulita de urzici."

Medicii de familie sunt platiti in functie de numarul de persoane de pe lista de asigurati, dar si pentru serviciile pe care le presteaza. Asa rezulta un sistem de calcul pe baza de puncte, unde un punct echivaleaza cu 3,50 lei.

Doctorii de tara castiga intre 8.000 si 20.000 de lei. Ei beneficiaza si de o serie de bonificatii, acordate de Ministerul Sanatatii. Daca lucreaza in Delta Dunarii, de exemplu, pot primi de un numar dublu de puncte.