Din pasiune pentru meserie. Pentru ca angajarile in spitale sunt blocate prin lege, absolventii de studii medicale fac voluntariat, pentru a capata experienta
Criza de personal din spitalele din Romania se trateaza cu ajutorul voluntarilor. Majoritatea sunt absolventi de scoli postliceale si au drept de libera practica insa, cum posturile sunt blocate, nu se pot angaja. Asa ca vin, fac voluntariat si capata experienta intr-o meserie pe care o indragesc, fara sa fie platiti.
Vasilica are 19 ani si abia a terminat liceul. Isi doreste sa devina medic, asa ca de doi ani face voluntariat la spitalul de pediatrie din Alba Iulia. Iar pentru asistente este un real ajutor, chiar daca munca pe care o desfasoara pare simpla.
La sectia de oncologie, Irina e usor confundata cu asistentele. Este eleva in anul II la scoala postliceala de asistente medicale si stie sa faca aproape orice.
Anual in Alba, 100 de tineri termina postliceala de asistente medicale. Dar cum posturile sunt blocate in spital, nu-si gasesc locuri de munca.
La Iasi, este exact aceeasi situatie. Pana si la Spitalul de Psihiatrie Socola, medicii accepta voluntari. Catalin, spre exemplu, are studii medicale si de 4 ani face terapie cu bolnavi de oligofrenie si Alzheimer.
Acum cativa ani, in sectia in care tanarul face voluntariat un medic se ocupa de fiecare pacient. Astazi, un cadru medical are in grija trei pacienti, care trebuie monitorizati in permanenta.
Pe acelasi subiect: