Tara Soarelui Rasare isi pierde din stralucire. Moody's a redus ratingul Japoniei cu o treapta, la "Aa3"
Moody's a redus, astazi, ratingul de credit al Japoniei cu o treapta, la "Aa3", cu perspectiva stabila. Motivul il constituie acumularea de datorii in urma recesiunii globale din 2009 si a mediului politic instabil, care a impiedicat adoptarea unor strategii economice eficiente, scrie Reuters.
Japonia se pregateste sa aleaga un nou premier pentru a sasea oara in cinci ani. Actualul prim-ministru, Naoto Kan, este criticat pentru modul in care autoritatile au reactionat in urma cutremurului devastator din luna martie, care a cauzat un val tsunami pe coasta de est a tarii si o criza atomica severa la o centrala nucleara deteriorata de dezastrele naturale.
Retrogradarea ratingului Japoniei nu vine "din senin", dar subliniaza inca o data datoriile publice uriase acumulate de multe state dezvoltate, in timp ce politicienii incearca sa se puna de acord asupra modalitatilor de stimulare a unei cresteri economice anemice.
Agentia Standard & Poor's a redus la inceputul lunii august pentru prima data ratingul Statelor Unite ale Americii de la nivelul maxim "AAA", la "AA+", acuzand de asemenea impactul divergentelor de pe scena politica asupra politicii economice. Totodata, Moody's a avertizat in luna iunie ca ar putea reduce ratingul Italiei, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.
Noul rating atribuit de Moody's Tarii Soarelui Rasare este cu trei trepte sub nivelul "AAA", insa este considerat in continuare un calificativ de top. Guvernul japonez si-a pierdut ratingul triplu-A in 1998.
"In cursul ultimilor cinci ani, schimbarile frecvente din administratia Japoniei au impiedicat guvernul sa implementeze strategii economice si fiscale pe termen lung prin masuri eficiente si durabile", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Moody's, citat de Reuters.
Moody's a avertizat inca din luna mai ca ar putea reduce ratingul "Aa2" al Japoniei, din cauza temerilor privind perspectivele tot mai slabe de crestere economica si raspunsul anemic al liderilor politici la problema datoriei de stat uriase, echivalenta cu dublul Produsului Intern Brut de 5 trilioane de dolari.
Ministrul Finantelor, Yoshishiko Noda, care s-a alaturat cursei pentru inlocuirea lui Naoto Kan, s-a abtinut de la comentarii directe privind decizia Moody's. "Licitatiile recente de obligatiuni guvernamentale japoneze au fost intampinate cu cerere favorabila si nu vad vreo modificare a increderii pietei in aceste titluri", a spus el.
Reducerea ratingului nu este o surpriza, spun economistii
Pe de alta parte, analistii au aratat ca reducerea ratingului nu este o surpriza, iar reactia pietelor a fost nesemnificativa.
Bursa de la Tokyo a inchis miercuri in scadere, dupa reducerea ratingului Japoniei
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis astazi in scadere cu 1,1%, dupa ce Moody's a redus ratingul de credit al Japoniei cu o treapta, la "Aa3", determinand unii investitori straini sa vanda, potrivit Reuters.
Piata a evoluat pozitiv in prima parte a sedintei, datorita zvonurilor ca banca centrala a Statelor Unite ar putea anunta noi masuri de stimulare a economiei americane.
"Investitorii japonezi au trecut peste decizia de reducere a ratingului, dar unii investitori straini au folosit-o ca oportunitate de a vinde in castig, daca sperantele privind noi masuri de sustinere a economiei in SUA nu se vor materializa", comenteaza un analist nipon.
Actiunile au avut reactii nesemnificative si la linia de credit de 100 miliarde de dolari anuntata miercuri de guvernul japonez in sprijinul companiilor afectate de aprecierea puternica a yenului din ultimii ani.
Masura nu a avut un impact important nici pe piata valutara, yenul apreciindu-se usor dupa anunt.
"Actiunile japoneze vor fi influentate acum nu de cresterea pietei americane, ci de posibilitatea aprecierii dolarului. Fondurile straine continua sa vanza actiuni japoneze", a precizat un trader.
Indicele MSCI al pietelor asiatice din afara Japoniei a coborat miercuri cu 0,8%.
Decizia de azi marcheaza prima reducere a ratingului Japoniei de catre Moody's din 2002, cand calificativul tarii cobora la "A2", a sasea treapta sub nivelul maxim. Agentia a modificat de atunci in sens pozitiv ratingul de trei ori, cea mai recenta imbunatatire avand loc in mai 2009.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: