Clasa de mijloc din Japonia, amenintata cu disparitia. Cine ii ia locul
Clasa de mijloc din Japonia a functionat intotdeauna dupa un tipar bine stabilit. Tinerii absolventi de facultate se angajau intr-o companie si lucrau o viata aici. Pentru femei, cariera dura pana cand se casatoreau sau nasteau primul copil, iar pentru barbati chiar pana la pensie, scrie Financial Times.
In schimbul unei munci asidue si a unei atitudini corporatiste, angajatul primea, pana acum, un salariu bun si avea siguranta zilei de maine. Cand standardele au crescut, viata a devenit si mai confortabila. Insa, de aici vine si drama clasei de mijloc. Siguranta celor care apartineau clasei de mijloc a fost erodata de cresterea economica modesta si de bula investitionala japoneza din 1980.
Spre exemplu, Raisuke Furukawa, 31, si sotia lui, Etsuki, 36, si-au inceput cariera in fashion. Insa, aceasta a inseamnat o trecere de la un loc de munca la altul. Spre exemplu, el este la al treilea post si ea la al saselea.
Cu siguranta, atunci cand Raisuke Furukawa s-a angajat, el a avut senzatia sigurantei unui loc de munca. Insa, atunci cand sectorul de retail japonez s-a prabusit si companiile din domeniu au inceput disponibilizarile. Furukawa a trebuit sa isi caute un nou job, lucru de neconceput pentru bunicii sai. "Cand erau de varsta noastra, acum 30, 40 de ani, Japonia trecea printr-o perioada de boom economic, iar salariile cresteau intr-un ritm alert. Asa ca, acum, aceasta incertitutide a viitorului este de neconceput", spune el.
Datele autoritatile japoneze arata ca, in termeni nominali, salariile anuale, inclusiv bonusurile, au scazut cu 12% pana la 52.000 de dolari in 2009, fata de ultima decada. In plus, episoadele repetate de deflatie arata ca veniturile reale au scazut mai putin, insa, salariile si bonurile mici sunt puse pe tema unui consum redus care antreneaza si o crestere economica modesta.
Japonia a cultivat acest sentiment de clasa de mijloc si a facut publice, constant, date care aratau ca mai mult de 90% dintre locuitori se defineau ca apartinand unei clase de jos sau de mijloc. Acum, totul a fost inlocuit de o stare de incertitudine.
Spre exemplu, sectorul de retail este grav afectat de criza economica, lucru ce face ca mai mult de un sfert din forta de munca sa fie somera. Iar sociologii chiar spun ca a aparut o noua clasa - "muncitorii saraci". Rata saraciei a crescut de la mijlocul anilor '80 pana in 2000, iar aproape 16% din populatie a pierdut 50% din venitul obtinut in urma cu cativa ani.
Cu doua salarii, sotii Furukawas sunt departe de a fi saraci. Ei au un apartament mic in unul dintre cartierele bune din Tokyo, isi permit o vacanta in strainatate in fiecare an si, inca, reusesc sa economiseasca o mare parte din venitul lor. Cand vine vorba despre copii, ambii calculeaza cu grija aceasta optiune. Cei doi au urmat scoli private, dar acum acest lucru nu va mai fi posibil pentru copiii lor. Daca inainte se gandeau la doi copii, acum spera sa poata creste unul.
Insa, impreuna cu aceasta incertitudine a venit si flexibilitatea la locul de munca. Raisuke Furukawa a renuntat la slujba din fashion pentru una mai bine platita in sectorul online. Apoi, a acceptat o taiere de salariu pentru a putea sa aloce mai mult timp unui al doilea loc de munca. Chiar daca aceste optiune sunt riscante, ele arata tot mai mult o noua imagine a Japoniei: tinerii sunt mai dornici sa munceasca, nu se opun schimbarilor, iar internetul este un mediu tot mai atractiv.
Citeste si
Cresterea economica a SUA, "sabotata" de protectia sociala