"O restructurare a datoriilor este o optiune in care costurile ar depasi beneficiile si implica grave riscuri financiare si macroeconomice", a afirmat Draghi intr-un raspuns scris la intrebarile puse de europarlamentari.

El a aratat ca soliditatea financiara a bancilor dintr-o astfel de tara, care sunt in general cele mai expuse la obligatiunile restructurate, va fi foarte probabil alterata.

"Din acest motiv, restructurarea datoriilor unei tari din zona euro prezinta un risc semnificativ de destabilizare a sistemului financiar", a avertizat Draghi, care nu poate exclude efecte semnificative de contagiune in alte state din regiune, cu impact negativ asupra increderii.

In cazul Greciei, programul de austeritate negociat cu Uniunea Europeana si FMI, in schimbul sustinerii financiare, este o provocare majora, dar reprezinta solutia cea mai putin costisitoare pentru toate partile implicate, a adaugat Draghi, care este seful bancii centrale italiene.

Intrebarile adresate de europarlamentari lui Draghi fac parte din procesul de nominalizare a sa la presedintia BCE. El a fost deja nominalizat, in luna mai, de catre ministrii de Finante din zona euro, dar trebuie sa fie numit oficial, la sfarsitul lui iunie, in timpul unui summit al sefilor de state si de guverne din UE.