"Leul nu trebuie salvat. Leul s-a devalorizat cu 1,8%. Zlotul, intr-o economie mai puternica decat a Romaniei, in cea a Poloniei, s-a devalorizat cu 5%. Forintul s-a devalorizat mai mult decat leul", a declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste cursul de schimb, premierul a reiterat faptul ca acesta tine de atributiile BNR.

"Am spus tot timpul ca am incredere in capacitatea BNR, impreuna cu ministrul de Finante, care provine tot de la BNR, de a lua toate masurile necesare", a spus premierul.

El a precizat ca Romania nu are o problema speciala, separata, ci are o problema care exista la nivelul UE.

"Vom dezbate in aceasta saptamana cu sefii guvernelor din UE care sunt masurile pe care Europa in ansamblu si implicit Romania trebuie sa le ia alaturi de cele prevazute in Tratatul de guvernanta fiscala si care inseamna disciplina si austeritate bugetara, dar, alaturi de asta, masuri concrete de crestere economica si de creare de locuri munca", a precizat Ponta.

Acesta a afirmat ca e foarte greu ca Romania sa ia masuri separat de restul Europei si a subliniat ca principala preocupare a Guvernului este de a mentine angajamentele cu institutiile financiare internationale si de a gasi masuri de stimulare a economiei reale.

Cursul oscila in jur de 4,4750 lei/euro la inceputul sesiunii de luni, in scadere fata de vineri, cand dupa inchiderea sesiunii de la Bucuresti paritatea a atins pe pietele externe un nou maxim istoric, de 4,5 lei/euro, potrivit dealerilor.

Cursul de referinta publicata vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat la 4,4646 lei/euro, dupa ce joi a atins un maxim istoric, de 4,4662 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat de asemenea un curs in scadere, cu 0,46 bani, la 3,5492 lei/dolar, de la 3,5538 unitati joi, cand a atins cel mai ridicat nivel incepand cu 30 iunie 2010.

Referinta pentru franc a scazut cu 0,41 bani, de la 3,7195 lei/franc la 3,7154 lei/franc. In sesiunea de joi cursul s-a plasat la cel mai inalt nivel incepand cu 5 septembrie 2011.

Bancile comerciale practicau luni dimineata dobanzi de 4,75% - 5,25% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, similare cu cele de vineri.