Cursul de schimb a depasit nivelul de 4,47 lei/euro in primele doua ore ale sedintei locale si a ajuns la un maxim istoric de 4,4715 lei/euro, insa apoi a revenit sub acest nivel. Dealerii spun ca BNR a intervenit indirect in piata prin vanzare de euro pentru a tempera deprecierea leului.

Precedentul maxim istoric pe piete interbancare a fost atins la 1 mai, cand rata de schimb a fost de 4,4675 lei/euro. 

Dupa inchiderea sesiunii de miercuri de la Bucuresti, paritatea leu/euro a atins pe pietele externe un nou maxim istoric, de 4,4700 lei/euro, insa la deschiderea sesiunii locale de joi cotatiile au revenit sub acest nivel. 

Primele operatiuni de joi pe piata de la Bucuresti au fost realizate la 4,4660 - 4,4690 lei/euro, cu 0,45 - 0,65 bani peste ultimele cotatii de miercuri de pe piata interbancara locala, de 4615 - 4,4625 lei/euro. In prima ora cursul a coborat pana la un nivel minim al primei ore de 4,4635 - 4,4650 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.  Ulterior, cotatiile au inceput sa urce si au ajuns pana la un nivel maxim istoric de 4,4715 lei/euro. Dupa aceasta, cursul a revenit sub 4,47 lei/euro, iar in jurul orei 11:20, bancile cotau euro al 4,4680 - 4,4695 lei/euro. 

Dealerii spun ca volumele de tranzactionare sunt in continuare reduse si BNR continua sa intervina indirect in piata prin vanzare de euro pentru a tempera deprecierea leului. 

"Au fost publicate o serie de date si indicatori sub asteptari privind evolutia economiei din zona euro. Raportat la nivelul de miercuri seara de pe pietele externe, leul este foarte usor depreciat, in timp ce zlotul si forintul sunt usor apreciate", a afirmat un dealer. 

Cursul de referinta anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, in urcare cu 1,35 bani fata de marti. 

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat miercuri ca noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de "vestile rele" din zona euro, iar in aceste conditii eforturile de temperare din parte bancilor centrale sunt limitate, desi BNR foloseste instrumentarul adecvat si leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida. 

Sursa: Mediafax