"Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzata, ca si in zilele de 8-16 mai, in principal de vestile rele venite din zona euro. In intreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Daca piata valutara, incepand din 17 mai pana in 21 mai, parea sa-i imprime leului o noua tendinta, de apreciere in raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influenta unor informatii, daca nu linistitoare, cel putin cu un grad de pesimism ceva mai redus, venite de la reuniunea G8. Luni, insa, bursa stirilor si-a schimbat trendul si pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri", a spus Adrian Vasilescu.

Despre cursul de miercuri, dealerii spun ca banca centrala a vandut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuata a leului. 

"Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate, numerosi analisti au precizat ca, in astfel de imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate. Banca Nationala a Romaniei, care monitorizeaza cu mare atentie evenimentele, foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima. Dovada ca miercuri, 23 mai, ca si in toate celelalte zile de dupa 8 mai, deprecierea leului a fost minima, iar in aceasta perioada leul a pierdut numai 1,26%, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% iar coroana ceha cu 1,85%. Leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe", a comentat Adrian Vasilescu. 

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca sedinta de miercuri a fost agitata pe toate pietele lumii din cauza comentariilor fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, facute pentru Wall Street Journal si pentru CNBC, care opina ca "in cazul iesirii Greciei din zona euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde, iar costurile asociate vor fi de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro". 

"Socul s-a resimtit instantaneu. Euro s-a depreciat fata de dolar. In regiunea noastra, leul a sarit peste pragul de 4,45, iar zlotul, forintul si coroana s-au depreciat si mai mult. E inca o dovada ca riscurile externe sunt dintre cele mai mari si ca o declaratie, chiar si in conditiile in care fostul prim-ministru grec a introdus multi de daca, subliniind ca totusi scenariul divortului Greciei de euro «este putin probabil sa se materializeze», undele socului produs s-au derulat repede si pe spatii largi", a completat Vasilescu.

Sursa: Mediafax