BNR a mentinut rata de politica monetara la 5,25%. Isarescu: Banca centrala a oprit ciclul de reduceri din cauza evolutiilor politice
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu, saptamana trecuta, potrivit Mediafax.
Totodata, conducerea BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 15% si 20%.
Guvernatorul Mugur Isarescu a confirmat miercuri ca Banca Nationala a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evolutii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar. Acesta a precizat ca nu poate estima cand va fi reluat.
"Trebuie sa fim atenti la stabilitatea economica si financiara a tarii. Suntem intr-un context european destul de dificil, cu o adevarata restructurare a sistemului financiar european, chiar si cel mondial, si toate acestea suprapuse pe evolutiile electorale si politice interne ne-au pus in situatia sa intrerupem ciclul de reduceri. In momentul acesta nu va pot pronunta nici eu, nici Consiliul de Administratie al BNR, asupra momentului si manierei in care putem relua acest ciclu", a spus Mugur Isarescu.
Isarescu a aratat ca rata inflatiei se va mentine in intervalul tintit pe tot orizontul de prognoza al BNR, astfel ca ar fi permis noi reduceri de dobanda. Seful bancii centrale a mai punctat ca la nivelul BNR nu s-a dorit oprirea ciclului de reducere a ratei dobanzii de politica monetara.
Inainte de caderea Guvernului Ungureanu, analistii anticipau ca banca centrala va continua seria de reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, inceputa in Luna noiembrie a anului trecut.
Odata cu trecerea motiunii de cenzura si anuntul privind formarea guvernului de catre USL, sub conducerea lui Victor Ponta, majoritatea analistilor si-au schimbat prognozele si au mizat pe o decizie mai precauta a BNR, cel putin pana la instalarea viitorului cabinet.
O pozitie cheie in structura guvernamentala schitata de Victor Ponta o va ocupa prim-viceguvernatorul BNR, Florin Gerogescu, acesta urmand sa preia atat Ministerul Finantelor, cat si functia de vicepremier.
Asteptarile analistilor s-au modificat mai ales dupa ce s-au vazut presiunile puternice manifestate pe piata valutara imediat dupa anuntul privind caderea Guvernului Ungureanu. Cotatiile au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro
Chiar in timpul sedintei CA de politica monetara de miercuri dimineata, cursul a deschis in urcare, atingand un nou maxim istoric, de 4,314 lei/euro, dupa care a inceput sa scada, potrivit dealerilor, ca urmare a interventiilor BNR.
Banca centrala a redus dobanda cheie cu un punct procentual la cele patru sedinte CA care au avut loc in perioada noiembrie 2011 - martie 2012, iar rata este acum la un minim istoric.
Pe acelasi subiect: