Leul s-a depreciat accentuat si la inceputul lunii iunie, iar pe 7 iunie banca centrala a publicat o rata de schimb de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012.

La data mentionata, leul s-a depreciat pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4992 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de 3,4375 lei/dolar, in crestere puternica, cu 7,73 bani. In acelasi timp, rata de schimb pentru francul elvetian a urcat la 3,6738 lei/franc, de la 3,6496 lei/franc in sesiunea precedenta.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"Data fiind lipsa de reactie a bancii centrale in fata recentului episod similar de depreciere a leului, credem ca BNR va ramane probabil si de aceasta data in afara pietei, mai ales fiindca deprecierea este cauzata de factori externi. In aceste conditii, renuntam la prognoza pozitiva asupra leului vizand viitorul apropiat, insa miscarile ample de slabire a leului, care au depasit pe cele ale monedelor regionale, sugereaza ca potentialul pentru episoade ulterioare de depreciere brusca este limitat", arata un raport emis joi dimineata de ING Bank.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5250 lei, aproape de nivelul de la inchiderea sedintei de miercuri. Cotatiile leului au urcat la 4,52 lei/euro miercuri seara, in jurul orei 23:00, in afara orelor de tranzactionare locale, influentate de anuntul Fed.
Primele transferuri de joi au dus cursul pana la 4,5520 lei/euro, dupa care rata de schimb a inceput sa coboare treptat, iar la jumatatea zilei schimburile se perfectau in jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

Presedintele bancii centrale americane, Ben Bernanke, a declarat ca Fed va incepe in acest an sa reduca programul agresiv de stimulare monetara a economiei, urmand sa renunte complet la achizitiile de obligatiuni la jumatatea anului viitor.

In urma acestui anunt, valutele din regiune au consemnat pierderi mai accentuate in raport cu euro, de pana la 1%.
Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au ramas la un nivel redus, de 2,04-2,54%, iar randamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 3,05 - 3,55% la 4,18 - 4,68% pe an.

Bursa de la Bucuresti a deschis in scadere

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,37% in prima jumatate de ora de tranzactionare, in linie cu pietele europene, dupa anuntul Fed.

Lichiditatea pietei era redusa, de doar 705.000 de lei (156.000 de euro), iar cele mai tranzactionate erau actiunile Transgaz, cu un rulaj de 282.000 lei. Cel mai recent transfer a fost operat la 185,5 lei, in scadere cu 1,49%.

La ora 10:35, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,42%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,96% sub inchiderea de miercuri.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,4%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,88% sub nivelul sedintei precedente.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,31%.

Bursele vest-europene au deschis sedinta in scadere cu pana la 1,5%, dupa ce presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a declarat ca banca centrala americana ar putea incheia programul de achizitii de obligatiuni la jumatatea anului viitor daca situatia economica va evolua conform cu prognozele institutiei.