Cum se poate salva sau prabusi leul dupa sedinta Fed de astazi
Leul a indurat o depreciere severa in ultimele saptamani, o evolutie ce ameninta sa se transforme intr-o prabusire dupa sedinta de politica monetara a Rezervei Federale din aceasta seara, se arata intr-un studiu Admiral Markets.
Dependente de stimuli, pietele de capital se pot prabusi daca americanii nu mai tiparesc bani
Politica monetara la nivel global, dar in special cea a Rezervei Federale, este o parte critica a infrastructurii pietelor financiare in acest moment. Prima manevra a fost efectuata de banca centrala americana in 2008, pentru a preveni colapsul sistemului financiar, o cauza nobila in opinia bancherilor din intreaga lume. Pentru prima data in ultimii 5 ani, au aparut speculatii ca politica monetara de relaxare, ce a propagat un flux masiv de capital in intreaga lume, generand bule speculative, va fi incetinita, cu efect devastator asupra tuturor claselor de active, inclusiv asupra monedei nationale, noteaza compania de brokeraj Admiral Markets.
In ultimele luni, moneda nationala si principalii indici bursieri au aratat o corelatie pozitiva foarte puternica (vezi grafic).
Cand bursele de actiuni au crescut, cursul euro-leu a scazut, iar cand bursele au scazut pe baza speculatiilor ca Fed va normaliza politica monetara, cursul euro-leu a crescut. Moneda Romaniei este sensibila la sentimentul global fata de risc, fiind o valuta mai riscanta decat euro, la randu-i mai riscanta decat dolarul, spun analistii Admiral Markets, o companie specializata in servicii pe piata valutara.
Sansele ca Fed sa anunte o astfel de masura la sedinta din aceasta seara, ora Romaniei 21:00, sunt mai mici de 50% estimeaza analistii Admiral Markets. Tocmai de aceea, ar fi oarecum surprinzatoare si efectul aversiunii fata de risc ar fi sever. Pietele vor fi foarte volatile, iar leul se va deprecia rapid fata de euro si franc, dar mai ales fata de dolarul american.
Vestile nu sunt prea bune nici in cazul mentinerii programului stimulativ lunar in valoare de 85 miliarde de dolari. Ben Bernanke, presedintele bancii centrale, ar putea indica o inevitabila schimbare de politica monetara la sedinta din septembrie. Sunt putine sanse ca efectul pozitiv asupra pietelor sa fie de durata si aprecierea leului sa fie mai mult decat temporara, in cel mai fericit scenariu, potrivit unei analize realizate de Admiral Markets.
Admiral Markets este o companie de investitii si brokeraj prezenta pe pietele financiare globale. Activitatea companiei este reglementata de legea fiscala Europeana, incluzand Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare - Markets in Financial Instruments Directive (MiFID).
Pe acelasi subiect: