Calendarul descris va fi respectat daca economia SUA si cea globala vor evolua conform cu prognozele Fed, a precizat oficialul intr-o conferinta de presa, dupa sedinta de politica monetara de marti si miercuri.

Banca centrala a SUA preia din piata in fiecare luna obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari, pentru a incuraja creditarea, consumul si cresterea economica. Totodata, Fed mentine de peste patru ani dobanda de politica monetara in banda 0-0,25%.

Programul de achizitii de obligatiuni a fost introdus in contextul crizei financiare mondiale si reprezinta o masura fara precedent in istoria de un secol a Rezervei Federale.

"Pietele vor trebui sa faca fata retragerii acestui sprijin timp de cativa ani", comenteaza pentru Bloomberg Michael Gapen, senior economist la Barclays New York si fost economist la divizia de afaceri monetare a Fed.

Actiunile au scazut puternic pe bursa de la New York in urma afirmatiilor lui Bernanke. Indicele Standard & Poor's 500 a inchis in coborare cu 1,39%, iar Dow Jones Industrial Average a piedut 1,35%, in timp ce piata Nasdaq a scazut cu 1,12%.

Totodata, valoarea titlurilor de Trezorerie SUA pe piata secundara a scazut, impingand in sus costurile de finantare. Astfel, randamentul titlurilor de Trezorerie cu maturitatea la 10 ani a crescut la 2,35%, maximul ultimelor 15 luni. Dolarul s-a apreciat fata de euro, in timp ce cotatiile aurului si petrolului au scazut.

Programul de achizitii de obligatiuni a umflat activele bancii centrale a SUA la nivelul record de 3.410 miliarde de dolari, care subliniaza agresivitatea masurilor de politica monetara adoptate pentru a reduce somajul, ajuns la cele mai ridicate cote de la Marea Depresiune din anii '30.

Bernanke, al carui mandat se va incheia la inceputul anului viitor, a aratat ca situatia din economie s-a imbunatatit, ceea ce permite Fed sa reduca programul de stimulare.

Retragerea totala a lichiditatii excesive injectate de banca centrala in economie se va desfasura treptat in urmatorii ani, iar prognoza Fed arata ca oficialii nu se asteapta la reducerea dobanzii de politica monetara pana in anul 2015.

Bernanke a avertizat investitorii sa nu considere ca planul prezentat ar fi inflexibil sau ca vreo decizie este definitiva.

"Daca datele care vor fi prezentate in continuare vor corespunde prognozei, consiliul anticipeaza ca o masura adecvata ar fi moderarea volumului lunar de achiziti de obligatiuni incepand din a doua parte a acestui an", a declarat presedintele Rezervei Federale, facand referire la prognoza economica moderata a consiliului de politica monetara.

Astfel, daca situatia va continua sa se imbunatateasca, Fed anticipeaza ca va "continua sa reduca ritmul achizitiilor cu atentie, in etape, in cursul primei jumatati a anului viitor, incheind programul la jumatatea anului", a continuat oficialul.

La varful crizei, in octombrie 2009, preturile locuintelor scazusera cu 35% in ultimii 6 ani, iar somajul din SUA a ajuns la 10%, situatie care a declansat cea mai ampla reforma a cadrului de reglementare a sistemului financiar din ultimele opt decenii, precum si masuri fara precedent din partea bancii centrale.

Prognoza moderata a Fed vizeaza o crestere economica de 3-3,5% anul viitor, insotita de scaderea somajului la 6,5-6,8%, de la 7,6% in luna mai.

Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica pentru Statele Unite o crestere economica de 1,9% in acest an si 2,7% in 2014.

Reducerea programului de stimulare si degrevarea bilantului Fed fara a tulbura pietele este una dintre cele mai dificile provocari pentru succesorul lui Bernanke, daca actualul guvernator nu va fi desemnat pentru cel de-al treilea mandat de patru ani.

Presedintele Barack Obama a declarat recent ca Bernanke a petrecut "mai mult timp decat a dorit" in functie, un semnal ca seful Fed va fi schimbat.

Bernanke a afirmat inca din 22 mai ca Rezerva Federala va incepe sa restranga programul de stimulare daca va constata o imbunatatire sustenabila a situatiei economice.