Leul a devenit francul elvetian din estul Europei. De ce isi tin strainii banii in banci din Romania VIDEO
Intr-o luma nesigura, investitorii care cauta stabilitate pariaza mai nou... pe leu. Moneda nationala a ajuns un fel de franc elvetian din estul Europei, la mare cautare pentru depozite cu dobanzi chiar si de trei ori mai bune decat la euro. Asa se face ca, anul acesta, strainii au depus in bancile romanesti peste 9 miliarde de euro, aproape dublu fata de perioada dinaintea crizei.
Coeficientul de seductie al leului se vede in cifre. O suta de euro depusi intr-o banca din vest aduc la sfarsitul anului vreo 3 euro. Aceiasi bani schimbati in lei si depusi la termen pe 12 luni intr-o banca romaneasca aduc chiar 8% la anumite banci. Diferenta de profit inseamna 5 euro la fiecare suta adica 50 de milioane la fiecare miliard.
Intr-o perioada cand lumea fuge de monedele pierzatoare, sumele depuse la noi au crescut cu 225%. Adica de la 4 miliarde de euro acum doi ani, la inceputul crizei la aproape 9 miliarde azi. Stabilitatea cursului si dobanzile grase bat toata Europa, de la coroana ceha la zlotul polonez si chiar leva bulgara.
Specialistii arata spre Banca Nationala cand vorbim despre stabilitatea leului. Economistii de la BNR nu au ezitat sa apeleze la solutii dure pentru a bloca atacurile speculative, cum a fost cel din 2008.
Perioada este asadar una buna pentru cei care au credite in valuta, deoarece leul ramane puternic. Daca vrem un curs si mai bun, trebuie ca economia sa genereze locuri de munca si astfel sa creasca mai convingator decat 0,2% ,cat a reusit in semestrul doi.
Pe acelasi subiect: