Francul elvetian a atins un nou nivel record in raport cu leul. BNR nu va lua masuri similare celor din Ungaria
Francul elvetian este de neoprit, pe fondul crizei datoriilor din Europa si a retrogradarii ratingului SUA, care creeaza instabilitate pe pietele financiare. Astazi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat o noua cotatie record in raport cu francul elvetian, de 3,9173 lei/franc. Moneda europeansa s-a apreciat si ea usor, ajungand la 4,2442 lei/euro.
In sesiunea de vineri paritatea pentru euro era de 4,2419 unitati, iar pentru franc de 3,9130 unitati, reprezentand de asemenea un record.
Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de schimb cu 2,37 bani mai redus, de 3,9768 lei/dolar, de la 3,0005 lei/dolar vineri.
Dolarul s-a depreciat luni fata de euro, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat masuri de limitare a efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat, iar tarile G7 au promis actiuni coordonate pentru a mentine stabilitatea pietelor valutare.
Totodata, moneda japoneza si francul elvetian, considerate active sigure in perioade de corectie, au fost propulsate de scaderile puternice inregistrate pe bursele asiatice si pe pietele de marfuri, dupa retrogradarea ratingului Statelor Unite.
BNR nu va lua masuri similare celor din Ungaria in privinta creditelor in franci elvetieni
BNR nu intentioneaza sa ia masuri precum cele adoptate de Ungaria in ceea ce priveste creditele in franci elvetieni, iar inlesnirile la plata trebuie abordate de la caz la caz, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Inainte de a va raspunde, va aduc in memorie faptul ca acolo (Ungaria - n.r.) s-a facut o usoara reesalonare. Plusul de plata s-a adunat intr-un cont la banca si de la caz la caz se va plati in 2-3 ani", a spus Isarescu, intrebat daca si in Romania sunt necesare masuri similare privind plata ratelor la imprumuturile in franci elvetieni.
El a spus ca trebuie avuta in vedere o abordare individuala, in functie de optiunea fiecarui client, intrucat sunt persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai inalt si nu vor sa amane datoriile.
In opinia lui, evolutia francului elvetian creeaza riscuri atat pentru banci, cat si pentru clienti, dar mult mai rezonabile comparativ cu situatia din Ungaria.
Guvernul ungar a introdus anul trecut un moratoriu pe prescrierile de ipoteci pentru a preveni executarea silita a mii de persoane care nu au facut fata ratelor la creditele ipotecare. Intre timp, autoritatile au ridicat moratoriul dupa un acord incheiat in luna mai cu bancile care ofera o rata fixa de schimb de 180 forinti/franc, cu 28% sub nivelurile de pe piata, diferenta fiind acumulata in noi credite in moneda locala, garantate de stat.
Pe acelasi subiect: