Euro a atins un maxim de 1,3893 dolari pe parcursul sedintei de vineri, cel mai ridicat nivel incepand din octombrie 2011. Fata de inceputul anului, moneda europeana a castigat 5% in fata celei americane, reflectand succesul eforturilor Bancii Centrale Europene (BCE) de a restabili increderea in viitorul zonei euro.

Cursul de schimb reprezinta insa o problema pentru incercarile de a sprijini recuperarea fragila a zonei euro, in timp ce principalele doua economii ale uniunii monetare au o evolutie divergenta - accelerare a cresterii in Germania, in timp ce Franta are inca probleme.

Politicienii din tarile cu economii mai slabe vor ca BCE sa faca mai mult pentru a incuraja economia si pentru a impiedica deflatia, insa introducerea de noi masuri neconventionale ar putea intampina dificultati politice, noteaza Financial Times, preluata de Mediafax.

Aprecierea de final de an a euro vine in contextul ajustarii pozitiilor de catre marile banci inainte de sfarsitul anului, insa ar putea fi alimentata si de comentariile sefului Bundesbank, Jens Weidmann, membru in consiliul guvernatorilor BCE.

Weidmann a declarat pentru cotidianul german Bild ca rata actuala scazuta a dobanzii BCE este justificata, dar ca "presiunea preturilor scazute nu poate reprezenta un permis pentru masuri arbitrare de relaxare monetara". Banca va trebui sa creasca dobanda, in prezent de 0,25%, daca presiunile inflationiste se amplifica.

Lira sterlina s-a apreciat, de asemenea, vineri si a atins un maxim pentru mai mult de doi ani, de 1,65 dolari.