Topul celor mai valoroase companii din Romania, cum a schimbat criza mintea clientilor si moneda digitala bitcoin a trecut pragul de 1.000 de dolari
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania
Petrom, Romgaz, Orange Romania, Fondul Proprietatea si Vodafone sunt cele mai valoroase companii din Romania, fiind evaluate la 15 miliarde de euro. Ziarul Financiar lanseaza astazi cea de-a opta editie a anuarului „Cele mai valoroase 100 de companii din Romania“, realizat in colaborare cu casa de investitii Capital Partners. Companiile care au intrat anul acesta in top sunt evaluate la 100 mld. euro, cu 2 mld. euro in plus fata de editia anterioara, lider mentinandu-se Petrom, producatorul de petrol si gaze controlat de grupul austriac OMV. Doar sapte firme cu capital autohton (exceptand cele cinci SIF-uri) au intrat in topul celor mai valoroase companii, insa analistii casei de investitii Capital Partners, cei care au realizat evaluarile, sunt de parere ca acestea vor incepe sa castige teren in viitor.
Cum pierd clientii bancilor pe mana firmelor de asigurari. Statul spune ca e legal
Zeci de mii de romani care au credite ipotecare in derulare platesc prime de asigurare mai mari decat ar fi suficient bancilor pentru acoperirea riscurilor legate de eventualele daune ale imobilelor puse gaj. Cat de legala este aceasta practica? Politele de asigurare a imobilelor, pe care titlularii de contracte de credit trebuie sa le incheie in fiecare an la companiile de asigurare si pe care trebuie sa le cesioneze ulterior bancilor, sunt mult mai mari decat soldul creditelor. Ca atare, si primele de asigurare platite sunt mai mari, dar fara ca acest lucru sa fie neaparat necesar. Banii se regasesc in contul asiguratorilor, care vor raporta o valoare mai mare a primelor subscrise. Autoritatea de Supraveghere Financiara spune ca, „de regula" aceasta este practica, noteaza www.economica.net.
Cati bani fac proprietarii celor mai mari proiecte imobiliare din Bucuresti
Proprietarii cladirilor de birouri si ai centrelor comerciale concentrate in zone dominante precum Piata Victoriei, Baneasa, Dimitrie Pompeiu sau Militari, incaseaza anual din chirii peste 340 mil. euro, scrie www.capital.ro. Veniturile generate de principalii poli de birouri si retail ai Bucurestiului au ramas la acelasi nivel ca in 2012, insa ponderea celor doua sectoare imobiliare s-a modificat. Reducerile de chirii aplicate de proprietarii de spatii comerciale si gradul mare de neocupare a unora dintre malluri au scazut incasarile cumulate ale principalilor poli de dezvoltare cu circa 20 mil. euro in acest an, in timp ce pe sectorul de birouri a mai aparut o zona de interes, intersectia bulevardului Barbu Vacarescu cu soseaua Pipera, care a ridicat veniturile generate de polii de birouri cu circa 15 mil. euro fata de 2012. Astfel, aglomeratiile de spatii de birouri din Bucuresti au adus in acest an in buzunarele proprietarilor circa 216 mil. euro, in timp ce concentrarile de spatii comerciale au generat doar 120 mil. euro.
Cum a schimbat criza mintea clientilor: cumparam ori foarte ieftin ori foarte scump
In ultimii ani, cea mai mare parte a consumatorilor se indreapta catre produsele ieftine, iar altii, putini ca numar, aleg produsele scumpe, dezamagiti de cele pe care le gasesc la preturi medii. Nu este clar cat de mult va mai scadea consumul, dar este vizibila polarizarea consumatorilor in extremele de pret. Segmentul de mijloc se ingusteaza tot mai mult, noteaza Business Magazin. “Printr-un razboi de cucerire de cota de piata, producatorii s-au tot luptat in superoferte si campanii, dar dupa ce cuvantul criza a devenit o povara psihologica, tot mai multi cumparatori au inceput sa vaneze preturi mici”, spune Catalin Olteanu, director general al companiei de logistica FM Romania. Prin urmare, si companiile au facut reduceri de costuri. „La un moment dat, se pare ca in mintea marketerilor si a vanzatorilor singura scuza pentru vanzari slabe a fost pretul”, adauga Olteanu.
Cautarea Microsoft pentru cel care va ocupa functia de CEO s-a restrans la doi candidati
Consiliul director al Microsoft se concentreaza pe directorul executiv al Ford Motor, Alan Mulally, si pe directorul intern Satya Nadella, ca fiind candidatii cu cele mai mari sanse sa preia functia de CEO in cadrul companiei, potrivit unor persoane familiare cu problema. Asta nu inseamna ca Tony Bates, de la Microsoft, ori Stephen Elop, CEO-ul Nokia, au pierdut deja cursa, doar ca incep sa fie cotati cu sanse mai slabe, scrie Bloomberg. Conform acelorasi surse, care au cerut sa ramana anonime, mai sunt si alte persoane care sunt luate in considerare pentru aceasta pozitie. Compania se grabeste sa il inlocuiasca pe actualul CEO, Steve Ballmer, care a anuntat in august ca se va retrage in urmatoarele 12 luni.
China se muta pe batranul continent. Vizele europene atrag ca un magnet chinezii bogati
Un numar tot mai mare de straini cu dare de mana isi cumpara sederea in Europa, ajutati de tarile aflate la ananghie, care accepta sa dea la schimb vize pentru bani gheata, scrie CNN Money. Spania, Portugalia, Grecia si Cipru, cele mai afectate de recesiunea prelungita care s-a abatut asupra regiunii, ofera vize strainilor care isi cumpara aici proprietati imobiliare. Scopul este sa atraga investitiile si sa impulsioneze economiile aflate in deriva. Primii la rand, atrasi de aceasta oportunitate, sunt cetatenii chinezi, potrivit expertilor in imigrare. Insa un interes considerabil vine mai nou si din Rusia, Emiratele Arabe Unite si Africa de Sud.
Samsung lucreaza la imbunatatirea senzorilor de recunoastere faciala
Samsung este ocupata in prezent cu promovarea ceasului Galaxy Gear, dar asta nu inseamna ca isi neglijeaza planurile de viitor. Mai multe bloguri specializate au inceput deja sa scrie despre noi caracteristici care ar putea sa apara in urmatoarea generatie de smartphone-uri a sud-coreenilor, noteaza Wall Street Journal. Cea mai mare valva este creata de posibilitatea introducerii unui senzor de scanare a irisului. Ideea nu este chiar atat de noua pentru Samsung, care a cochetat deja cu o tehnologie asemanatoare, de recunoasterea a ochilor unei persoane, pentru ajustrea luminozitatii ecranului sau navigarea in susul si josul unei pagini. Insa o cerere de patent depusa luna aceasta arata ca producatorul ar vrea se foloseasca acum de aceste caracteristici pentru autentificarea userilor.
Banii virtuali bat record dupa record. Moneda digitala bitcoin a trecut pragul de 1.000 de dolari, in crestere de 76 de ori fata de anul trecut
Bitcoin a depasit miercuri pentru prima data pragul de 1.000 de dolari, dupa ce valoarea monedei digitale a crescut spectaculos, de peste 76 de ori, pe parcursul ultimului an, potrivit CNBC. Bitcoin s-a tranzactionat la o cotatie de pana la 1.030 de dolari pe piata Mt. Gox, in crestere de 76,6 ori fata de 13,27 dolari in decembrie anul trecut. Multi analisti si investitori au asociat avansul sustinut al bitcoin cu o bula speculativa, insa notoritetea tot mai mare si semnalul Senatului SUA ca ar putea accepta moneda ca alternativa de plata au deschis calea unor noi cresteri. Monedele virtuale au depasit un obstacol important saptamana trecuta, cand autoritatile americane au semnalat intr-o audiere in Senat ca sunt dispuse sa le accepte ca alternative legitime de plata. Audierea din Senat a calmat temerile ca SUA ar putea lua masuri care ar reduce atractivitatea monedelor virtuale.
FMI vrea impunerea de pierderi directe creditorilor tarilor aflate in dificultate. “Europa a gresit in cazul Greciei si al Portugaliei”
FMI, convins ca Europa a gresit atunci cand a fortat Grecia si Portugalia sa suporte aproape integral povara redresarii finantelor publice, promoveaza puternic un plan care sa impuna pierderi directe creditorilor, atunci cand o tara din zona euro solicita un program de salvare. Ingrijorat de rolul avut in evaluarea gresita a gravitatii recesiunii din Grecia si de respingerea de catre guvernele europene a propunerilor sale de reevaluare in scadere a imprumuturilor elene, Fondul pledeaza pentru o abordare mai agresiva a restructurarii datoriilor, in vederea relaxarii rigorii austeritatii in stil german, relateaza New York Times.
Pe acelasi subiect: