Lupta pentru moneda. Cu ce se va plati in cel mai nou stat care ar putea sa apara pe harta Europei
Mentinerea lirei sterline, propusa si de nationalistii scotieni ca moneda dupa eventuala castigare a independentei fata de Regatul Unit al Marii Britanii, ar fi singura optiune practica pentru viitorul stat, in pofida opozitiei guvernului de la Londra, potrivit analistilor citati de Bloomberg.
Pastrarea lirei sterline ar avea sens pentru Scotia, in contextul legaturilor stranse cu economia britanica, sustin analistii Deutsche Bank si Citigroup.
Seful guvernului scotian, Alex Salmond, a declarat saptamana trecuta, cand a prezentat planul pentru independenta de Regatul Unit, ca mentinerea lirei sterline este "solutia de bun simt", mai ales avand in vedere ca moneda britanica a inregistrat cele mai bune performante dintre cele mai importante valute din lume in ultimele 6 luni.
Lira sterlina este in centrul dezbaterii privind planurile lui Salmond si ale guvernului semi-autonom de la Edinburgh de a desprinde Scotia de Regatul Unit la 306 ani de la unificare.
Un purtator de cuvant al premierul britanic David Cameron a declarat saptamana trecuta ca mentinerea unei uniuni monetare, dupa desprinderea Scotiei, ar fi putin probabila.
"Scotia se potriveste foarte bine intr-o zona monetara optima cu restul Regatului Unit. In privinta lirei, independenta Scotiei nu este atat de importanta pentru restul tarii", a declarat pentru Bloomberg Oliver Harvey, analist la Deutsche Bank, cel mai mare trader de valuta.
Lira sterlina s-a apreciat cu 7,4% in ultimele sase luni in raport cu noua valute de referinta din tarile cu economii dezvoltate, cel mai puternic avans din grup, potrivit datelor Bloomberg.
Lira se tranzactioneaza luni la circa 1,6417 dolari, dupa ce a atins anterior un maxim de 1,6443 dolari, cel mai ridicat nivel din august 2011, in urcare cu 11% de la minimul ultimilor trei ani, inregistrat in iulie. Fata de euro, lira sterlina se tranzactioneaza la 82,75 pence/euro, maximul ultimilor 10 luni, si s-a depreciat de la inceputul anului cu 2,1%. Lira nu s-a mai depreciat fata de euro pe ansamblul unui an intreg din 2008.
Salmond a afirmat, saptamana trecuta, ca guvernul britanic va accepta, in ultima instanta, ca Scotia sa pastreze lira in eventualitatea obtinerii independentei.
Guvernul semi-autonom din Scotia a convocat un referendum pentru independenta in luna septembrie a anului viitor, iar planul lui Salmond vizeaza desprinderea de Regatul Unit pe 24 martie 2016.
Nationalistii scotieni vor ca politica monetara sa fie in continuare decisa de Banca Angliei, iar Scotia sa controleze 90% din rezervele de gaze din Marea Nordului care apartin de Regatul Unit. Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, care si-a inceput mandatul in luna iulie, a declarat joi ca "au fost luate masuri de organizare a unei intalniri" pentru a discuta o posibila uniune monetara cu o Scotie independenta.
La nivelul anului 2011, doua treimi din exporturile Scotiei au avut ca piata de desfacere alte regiuni din Regatul Unit. In acelasi timp, Scotia este al doilea mare partener comercial pentru restul Marii Britanii.
"Avand in vedere legaturile economice stranse dintre cele doua economii si presupunand ca acestea nu vor slabi pe viitor, posibila introducere a unei uniuni monetare nu va afecta semnificativ comertul si schimburile de alt tip", a afirmat Marinov.
Un studiu publicat in luna aprilie de Trezoreria Marii Britanii arata ca o uniune monetara fara integrare politica are sanse mici sa functioneze bine, deoarece ar aduce "o asimetrie fundamentala a gradului de expunere la riscuri fiscale si financiare". Alte optiuni pentru o Scotie independenta ar fi sa-si creeze propria moneda sau sa intre in zona euro, aceasta ultima varianta presupunand ca devine mai intai stat membru al Uniunii Europene.