Fata de yen, dolarul este in urcare cu 0,66%, la 113,56 yeni pe unitate. Euro scade cu 0,35%, la 1,0539 dolari pe unitate, comparativ cu 1,0575 dolari pe unitate marti seara.

Indicele WSJ al dolarului creste cu 0,31%, la 91,5 puncte.

Ultimul factor care contribuie la aprecierea dolarului este reprezentat de comentarii din partea unor oficiali ai Fed, ca banca centrala va analiza cu atentie daca sa creasca dobanzile la sedinta care va avea loc peste doua saptamani.

Reactia investitorilor la discursul lui Donald Trump a fost nesemnificativa. ”Cred ca putem spune ca nu a existat nimic nou in discursul presedintelui, inclusiv in privinta reducerii impozitelor pentru companii”,,a spus Takuya Kanda, analist la Gaitame.Com Research Institute.

In schimb, presedintele Fed din San Francisco, John Williams, a afirmat intr-un discurs in Santa Cruz, California, ca este foarte probabil ca reprezentantii bancii centrale sa se gandeasca serios la majorarea dobanzilor, la sedinta din 14-15 martie.

Presedintele Fed din New York, William Dudley, a declarat la randul sau, la CNN, ca majorarea dobanzilor a devenit mai atractiva.

La BNR, euro si dolarul urca in tandem

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,5200 lei/euro, in urcare fata de nivelul din sedinta precedenta, iar dolarul s-a apreciat in fata monedei nationale cu aproape 3 bani, la 4,2892 lei, ambele monede ajungand la maximul ultimei saptamani.

Marti, BNR a afisat un curs de 4,5160 lei/euro, peste cotatia de luni.

Leul iesise luni, dupa sapte zile in apropiere de pragul de 4,52 lei/euro, din culoarul ingust de variatie si ajunsese aproape de pragul de 4,51 lei/euro, noteaza News.ro.

Tendinta a fost una regionala, in conditiile in care forintul si zlotul au inceput saptamana in usoara apreciere.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat cu aproape trei bani, de la 4,2610 lei la 4,2892 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a continuat sa se intareasca, ajungand la 4,2483 lei, de la 4,2416 lei.