Banca centrala a SUA mentine de peste sase ani dobanda de baza la un nivel apropiat de zero, pentru a stimula creditarea, consumul si cresterea economica. 

La sfarsitul unei reuniuni de doua zile, Comitetul de politica monetara de la Fed (FOMC) a anuntat ca a decis sa mentina dobanda de referinta la un nivel cuprins intre 0% si 0,25%, nivel la care stationeaza din decembrie 2008.

Fed a anuntat joi ca apreciaza faptul ca activitatea economica avanseaza in ritm moderat, piata muncii se apropie de gradul maxim de ocupare, insa inflatia ramane la un nivel redus. 

Presedintele Fed, Janet Yellen, prima femeie care a preluat conducerea celei mai puternice banci centrale din lume,  a subliniat ca evolutiile economiei mondiale au influentat decizia Rezervei Federale.

In timp ce economia americana a inregistrat performante bune "si ne asteptam sa continue sa faca acelasi lucru...perspectiva peste hotare a devenit mai putin sigura", ducand la aprecierea dolarului si inasprirea conditiilor financiare intr-un mod care ar putea incetini cresterea economiei americane indiferent de ceea ce face Fed.

"Avand in vedere incertitudinea crescuta de peste hotare...comitetul de politica monetara a hotarat ca este mai bine sa astepte" a spus Janet Yellen. 

Janet Yellen a dezvaluit ca 13 din cei 17 membri ai FOMC se asteapta la cel putin o majorare de dobanda in 2015. Comitetul de politica monetara de la Fed se va mai reuni de doua ori in acest an, in octombrie si decembrie, si potrivit lui Janet Yellen, la fiecare dintre aceste reuniuni este posibila o majorare a costului creditului.

OECD a apreciat miercuri ca momentul in care va avea loc prima majorare a costului creditului este mai putin important decat ritmul in care va fi majorata dobanda de baza, care trebuie sa fie unul progresiv.

Preturile de consum in SUA au inregistrat o diminuare surprinzatoare in august, in principal pe fondul scaderii preturilor la benzina, ceea ce a oferit Rezervei Federale un nou motiv de a amana majorarea dobanzii de referinta, transmite Reuters. Este primul declin inregistrat dupa ianuarie, dupa ce in iulie a crescut cu 0,1%.

Inflatia slaba a contrastat cu semnalele privind imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii si a scos in evidenta dilema cu care s-au confruntat oficialii Fed.

Progresele pe piata muncii au coborat rata somajului la 5,1%. 

Cu toate acestea, cei de la Fed au anuntat ca, inainte de a majora costul creditului, vor sa vada cum inflatia se indreapta spre tinta de 2%. O inflatie scazuta este un semn al slabiciunilor persistente, atat in SUA, cat si peste hotare, iar cresterea prea devreme a dobanzii de baza risca sa afecteze relansarea economiei.

Speculatiile potrivit carora Fed va incepe in scurt timp sa majoreze dobanda de baza au ajutat moneda euro sa treaca saptamana trecuta peste pragul de 1,10 franci, pentru prima data de la inceputul acestui an.

Bursa de pe Wall Street a deschis sedinta de miercuri in crestere usoara, investitorii adoptand o atitudine prudenta inaintea reuniunii de politica monetara de la Rezerva Federala. Indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,27%, ajungand valoarea de 16.644,95 puncte, in crestere cu 45,43 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente. Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 0,27%, ajungand la valoarea de 1.983,35 puncte, in crestere cu 5,24 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente. Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,13%, ajungand la valoarea de 4.867,05 puncte, in crestere cu 6,52 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.

Economia SUA are un ritm de crestere moderat, dupa o iarna aspra, iar avansul va fi probabil suficient de solid pentru a sprijini o majorare a dobanzii pana la sfarsitul anului, desi se mentin temerile privind redresarea pietei muncii, a afirmat, in iunie, presedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, potrivit AFP si Reuters.

Majorarea va fi realizata atunci cand "vom inregistra o imbunatatire semnificativa a pietei fortei de munca si vom fi increzatori ca rata inflatiei va ajunge pe termen mediu la tinta de 2%", a afirmat sefa Fed, adaugand ca orice crestere va fi graduala.

In urma scaderii ratei somajului din august, piata muncii a atins in prezent nivelul care, in opinia oficialilor Fed, corespunde unei ocupari depline a fortei de munca (o rata a somajului cuprinsa intre 5% si 5,2%).

Majoritatea economistilor se astaptau ca prima crestere a dobanzii sa fie anuntata in septembrie, in timp ce oficialii SUA au avut pareri diferite legate de momentul oportun al majorarii costului creditului.

Economia SUA s-a contractat in T1 2015, comparativ cu perioada similara din 2014, din cauza aprecierii dolarului si a vremii nefavorabile.

PIB al SUA a inregistrat in ianuarie - martie 2015 un declin de 0,7%, din cauza majorararii deficitului comercial si a acumularii mai reduse a stocurilor comparativ cu estimarea preliminara.

Analistii se asteapta la o expansiune de 2% in T2, iar economia ar putea inregistra cea mai slaba performanta semestriala din 2011.