Aceasta este cea de a doua majorare a costului creditului adoptata de Fed in ultimii zece ani, dupa o prima majorare in urma cu exact un an.

"Avand in vedere inflatia, conditiile realizate si cele asteptate de pe piata fortei de munca, s-a decis majorarea dobanzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de crestere a numarului de locuri de munca a fost solid in ultimele luni si rata somajului a scazut, in timp ce rata inflatiei a urcat", se arata in comunicatul publicat la ultima reuniune din acest an a Comitetului de politica monetara de la Rezerva Federala (FOMC).

Noile proiectii arata ca Fed se asteapta la trei noi majorari ale dobanzii in 2017, urmate de alte trei cresteri in 2018 si in 2019.

De asemenea, Fed se asteapta ca PIB-ul SUA sa inregistreze un avans de 2,1% anul viitor, fata de 2% estimat in septembrie, in timp ce rata somajului ar urma sa scada la 4,5% anul viitor si sa ramana la acest nivel pana in 2019. Inflatia va atinge 1,9% anul viitor si 2% in 2018, estimeaza Rezerva Federala a SUA.

Sefa Fed, Janet Yellen, a declarat ca s-a decis o crestere "modesta" a dobanzii de politica monetara, iar institutia se asteapta ca in viitor "conditiile economice sa evolueze intr-o maniera care sa justifice numai o crestere graduala a dobanzilor".

Yellen a afirmat: "Toti membrii FOMC recunosc ca exista incertitudini considerabile privind modul in care pot fi modificate politicile economice si ce efecte ar putea avea aceste modificari asupra economiei", in urma alegerii lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.

Economia americana nu are nevoie de stimulente fiscale din partea administratiei Trump, a apreciat seful Fed. In timpul campaniei electorale, Trump a promis reduceri de taxe si majorarea cheltuielilor in infrastructura. Dar presedintele Fed sustine ca este putin probabil ca astfel de politici sa majoreze semnificativ numarul de angajati, in conditiile in care rata somajului in SUA se situeaza acum la 4,6%, sub tinta pe termen lung a Fed.

Ritmul de crestere al economiei americane in trimestrul trei din 2016 a fost mai rapid decat s-a estimat initial, inregistrandu-se cea mai buna performanta din ultimii doi ani, datorita majorarii exporturilor de boabe de soia si a cheltuielilor de consum.

Departamentul american al Comertului a dat recent publicitatii cea de-a doua estimare cu privire la evolutia Produsului Intern Brut in perioada iulie-septembrie 2016, conform careia cea mai mare economie mondiala a inregistrat o crestere de 3,2% in ritm anual, in loc de un avans de 2,9%, cat s-a previzionat anterior. In trimestrul doi din 2016, economia americana a crescut cu 1,4%, dupa un avans de 0,8% in primele trei luni din acest an. Pe ansamblul acestui an, PIB-ul SUA ar urma sa inregistreze un avans modest, de 1,5%, fata de 2,6% in 2015.

Cursul euro-dolar, la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani

Moneda unica europeana a coborat joi la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul american, dupa decizia de miercuri a Rezervei Federale, care a lasat sa se inteleaga ca ar putea adopta trei majorari ale dobanzii de baza in 2017.

In jurul orei 11:50 GMT, moneda euro se tranzactiona pentru 1,0411 dolari, un nivel fara precedent dupa luna ianuarie 2003.

"Investitorii care se asteptau la un sfarsit de an linistit, au fost surprinsi de fermitatea mesajului trimis de Fed. Majorarea de miercuri a dobanzilor era anticipata, insa agenda foarte clar stabilita pentru 2017 permite dolarului sa atinga cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani", a explicat Lukman Otunuga, analist la FXTM.

Cum au primit pietele decizia Fed

Pietele se asteptau, aproape in unanimitate, la o majorare a costului creditului cu un sfert de punct, avand in vedere crestere usoara a inflatiei si faptul ca rata somajului a ajuns la 4,6%, cel mai scazut nivel din ultimii noua ani.

"Exista toate conditiile necesare si suficiente pentru o majorare a dobanzii", a afirmat Mark Zandi, economist la Moody's analytics.

John Hardy, director Strategie FX in cadrul Saxo Bank, comenteaza ca pe masura ce rata GBP/USD este spre varful intervalului, dolarul nu este in mod special puternic. Fata de dolarul australian sau cel neozeelandez, unde atentia e directionata spre China si preturile mari ale marfurilor, dolarul este chiar mai scazut, mai ales fata de acele varfuri ale dolarului ce au aparut imediat dupa alegerile prezidentiale din SUA.

Investitorii au adoptat o atitudine prudenta inaintea incheierii sedintei de politica monetara a Fed, astfel ca bursa de pe Wall Street a deschis sedinta in crestere usoara. Indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,01%, ajungand la valoarea de 19.911,47 puncte, in crestere cu 0,26 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 0,02%, ajungand la valoarea de 2.272,19 puncte, in crestere cu 0,47 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente. Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,14%, ajungand la valoarea de 5.471,48 puncte, in crestere cu 7,65 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.